A hallgatás káros az egészségre

Azok a nők, akik a házastársi viták során inkább csendben maradnak, korábban halnak meg – mutatta ki egy tíz éven keresztül végzett kutatás. Az amerikai szakértők közel 4000 ember sorsát követték nyomon.

A tanulmány szerint a magukat visszafogó nőknél a depresszió és idegi alapú bélproblémák is gyakoribbak, mint az érzelmeiket szabadjára engedő társaiknál.
A marylandi Eaker Epidemológiai Intézet által végzett vizsgálat legmegdöbbentőbb felfedezése, hogy azoknál a nőknél, akik visszafogják magukat a családi vitákban, több mint négyszer akkora a halálozás esélye, mint azoknál, akik a sarkukra állnak és kiadják a mérgüket.

“Ez a fajta “ön-csillapítás”az emberiség egy korai szakaszában talán szükséges volt a túléléshez és a házastársi erőszak esetén még akár ma is szerepe lehet” -mondta dr. Elaine Eaker a marylandi Eaker Epidemológiai Intézet vezető kutatója.

Ez volt az első olyan kutatás, amely a szívbetegséget és a halálozást a házastársi viselkedéssel kapcsolatban vizsgálta. Dr. Eaker és csapata 3682 férfi és nő életét követte nyomon, akiknek a nagy része a kutatás kezdetekor a 40-es és 50-es éveiben járt. A résztvevőket 10 évig figyelték, ellenőrizve a halálhoz vezető más okok kialakulását is.

A kutatás megerősítette, hogy a jó házasság csodát tesz a férfiak egészségével, mert a nős férfiak fele annyira voltak veszélyeztetve, mint egyedülálló társaik. Ugyanakkor a kutatók azt is kimutatták, hogy a férfiak életét feleségeik is kockáztatják azzal, ha későn és stresszesen jönnek haza a munkából, ezek a házastársak kétszer akkora eséllyel lesznek szívbetegek, mint a kevésbé stresszes feleséggel élők. Az is lehetséges, mutatott rá dr Eaker, hogy a feleség munkahelyi problémái azért viselik meg a férjeket, mert ezen a területen képtelenek “megvédeni” asszonyaikat.

A Psychosomatic Medicine tudományos lap júliusi-augusztusi számában nyilvánosságra hozott eredmények rávilágítanak a házasságon belüli egészséges kommunikáció fontosságára, hogy mindkét házastársnak biztosítania kell egy konfiktusban a szabad vélemény nyilvánítást. Ellenkező esetben az egyik házastárs egészsége sinyli meg.