A halfogyasztás is riadalmat kelthet

Akt.:
Elengedhetetlen karácsonyi fogás
Elengedhetetlen karácsonyi fogás - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – A halszálkabalesetek száma a karácsonyi időszakban megsokszorozódik.

Az adventi készülődés, majd a karácsonyi ünneplés ideje alatt előfordulhatnak olyan véletlen balesetek, amelyek fül-orr-gégészeti problémákhoz vagy akár megbetegedésekhez vezethetnek, így könnyen előfordulhat, hogy az ünnepen az ügyeleten kötünk ki. Az ünnepi balesetekkel kapcsolatos tapasztalatairól beszélgettünk dr. Rezes Szilárd Gyulával, a Debreceni Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatójával.

Halszálka idegentest

– A karácsonyi időszak, és elsősorban a szenteste jellegzetes balesete a halszálka megakadása a tápcsatorna kezdeti szakaszában. A karácsonyi ünnepléshez a családok többségénél hozzátartozik a halfogyasztás; édesvízi vegyes halakból készült remek halászlé gőzölög az ünnepi asztalon, melyet sült vagy rántott halétel követ. A legnagyobb gondossággal elkészített ételben is maradhatnak szálkák, melyeket véletlenül lenyelve megakadhatnak a torokban, a mandulákban, a nyelvgyökben vagy az algaratban. A halszálkabalesetek száma a karácsonyi időszakban megsokszorozódik; sokan jelentkeznek halszálka lenyelése miatt klinikánkon, az ügyeleti ambulancián – mondta dr. Rezes Szilárd Gyula. Kiemelte, hogy az ilyen baleseteknek két formája van. Az első, amikor az ételben lévő szálka szabadon álló éles vége a nyelés során csak megkarcolja, felsérti a nyálkahártyát, de a falattal továbbítódik, és nem akad meg. Ekkor a fájdalom mérsékelt jellegű, idővel csillapodó, másnapra felejthetővé szelídül. A második, a komolyabb, amikor a szálka mélyen a nyálkahártyába fúródik, és a tápcsatornában marad. Ekkor beszélünk halszálka idegentestről, amely minden egyes nyelésnél éles szúró fájdalmat vált ki azáltal, hogy a szálka szabadon álló vége a vele szemben lévő nyálkahártyát elmozdulása során újra és újra megsérti. Akkor a fájdalom nem csillapodik, állandóan jelen van. Mind a két forma riadalmat, ijedtséget okoz mind a szálkát lenyelő, mind az ünnepi étkezésen résztvevő családtagok körében. A fájdalom és az ijedtség miatt gyakran sürgős orvosi segítségre szorulnak a betegek, melyet ügyeleti ambulanciánkon vehetnek igénybe. Orvosi feladat eldönteni, hogy a halszálka baleset két formája közül melyiket szenvedte el a beteg. Az első formánál a beteg megnyugtatása elegendő, a fájdalom idővel spontán csillapodik. Idegentest esetén pedig annak eltávolítása a panaszok azonnali oldódását eredményezi – tudtuk meg.

– Barak Beáta –


Szülők, körültekintően vásároljatok!
Debrecen - Az adventi és karácsonyi időszak idegentest-balesetei véletlen események, melyek a legnagyobb gondosság mellett is előfordulhatnak. Természetesen a fokozott odafigyelés, az önmagunk, a gyermekeink, a szeretetteink iránti felelős magatartás sokat segít ezek megelőzésében. Erről beszélgettü...