A halászlében főtt hallal töltött káposzta győzött Tiszaújvárosban

Akt.:
Kitűnő ételek készültek a Tisza-sziget bográcsaiban
Kitűnő ételek készültek a Tisza-sziget bográcsaiban - © Fotó: Bujdos Tibor
Tiszaújváros – Tiszaújvárosi Hagyományőrző Tiszai Halászléfőző Fesztivál: finom ételek, jó hangulat.

Bogrács, fakanál és pálinka. Bede Róbert sztárséf, a VI. Tiszaújvárosi Hagyományőrző Halászléfőző Fesztivál zsűrijének elnöke az előbb említett dolgok hármas egységében látta a bográcsos főzés mibenlétét. A főzőversenyen induló baráti csapatok pedig igyekeztek is mindhárom tényezőt maximálisan figyelembe venni versenymunkájuk elkészültekor.

Jót ehetett, jól szórakozhatott, aki eljött ma a fesztiválra.” Bráz György

Mi szem-szájnak ingere

Szükség is volt a helytállásra, hiszen Bede Róberten kívül is fényesen csengő a névsor, ha felsoroljuk azokat, akik a zsűrisátor árnyában várták a versenyételeket: Mátyás Rudolf olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács, Csetneki László, a Szabadtűzi Lovagrend Nagymestere, Tégel Imre, a Benczúr Hotel konyhafőnöke, Czupper András, az István Nádor Borrend elnök-nagymestere.

Természetesen ahogy jó zsűritagokhoz illik, nem csak a sátorban találkozhattunk a „tudorokkal”, már a főzés idején is igyekeztek tapasztalatokat szerezni szerte a szigeten.

„Ínycsiklandóbbnál ínycsiklandóbb készülő ételekkel találkoztam – mondta Mátyás Rudolf a főzőhelyek között sétálgatva. – Nehéz dolga lesz a zsűrinek. Erdélyi barátaink például itt, a szabad ég alatt készítették el a puliszkát, amit köretként fognak felszolgálni…

Káposzta! Bográcsba!

„Kedveskéim, aztán tudják-e, hogy mi rotyog a bográcsban? – kérdezte egy idős főkötős hölgy kíváncsi tekintetünket látva. Arcunk kérdővé válván, cinkos mosollyal a szája szegletében mondta el, hogy bizony az töltött káposzta. – Tudják, végül is már otthon elkészítettük a tölteléket, hűtőtáskában hoztuk el…”

Az, hogy honnan, hamarosan kiderült. A Délvidékről, Szabadka környékéről jött egy busznyi főzni vágyó. Tegnap este szálltak buszra és reggelre értek Tiszaújvárosba, és annyi idejük volt, hogy előkészítsék a főznivalót…

Bogrács, fakanál, pálinka. Ezek kellenek a bográcsozáshoz.” Bede Róbert

„Tavaly is itt voltunk, akkor halat főztünk. Idén úgy határoztunk, hogy inkább a tájjellegű ételek kategóriájában indulunk. Odatettük a bogrács­ba és itt főzzük szépen lassan rotyogtatva a káposztát. Higgyék el, mind a tíz ujjukat megnyalják, ha megkóstolják. Jöjjenek csak vissza két óra múlva…

A kóstolásból sajnos nem lett semmi, mert bokros teendőink elszólítottak bennünket a Tisza-szigetről.

Személyesen nem lehettünk tanúi, amikor a zsűri – hosszas mérlegelését követően – kiosztotta a főzőverseny díjait. Megtudtuk viszont, hogy a fődíj a szomszédos Polgárról érkezett Szabó Balázsé és csapatáé lett. Tiszai vegyes halászlében főtt hallal töltött káposztát főztek és ezzel nyerték el a zsűri kegyét. A tiszaújvárosi Fiatalok csapata lett a második, Ködöböcz Csaba és csapata pedig a harmadik helyen végzett a halas kategóriában. A tájjellegű ételek versenyében a Sparhelt ördögei győztek, megelőzve a Mezőkeresztes és Vidéke Takarékszövetkezet csapatát és az Elit Alakulatot.

„Példát mutattunk…”

Bráz György polgármester joggal volt elégedett. „Újra megmutattuk a világnak, hogy Tiszaújváros nem csupán az iparáról, gazdaságáról híres, hanem a lokálpatriotizmusáról, amelynek most ez a fesztivál volt egy újabb ékes példája – mondta a városvezető. – Jót ehetett, jól szórakozhatott, aki eljött hozzánk, és mindezt ebben a gyönyörű környezetben tehette…”

Szaniszló Bálint


Recept: Balatoni halászlé

Hozzávalók:

  • 0,5 kg apróhal (például keszeg),
  • 1,5 kg ponty,
  • 1 kg harcsa,
  • 25 dkg hagyma,
  • 5 dkg pirospaprika,
  • 3 dkg só,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 zöldpaprika,
  • 1 paradicsom

Elkészítés:

A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom. Az apróhalakat és a nagy halak fejét, farkát, a paprikát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát 3 liter vízbe felteszem főni, majd áttöröm. A levébe belerakom a pontyot, a harcsát, az áttört apróhalat és a hagymát, és még egy liternyi vizet. Mikor forr, beleteszem a sót és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy 35-40 percnyi forralást követően kész.


Recept: Bajai halászlé

Hozzávalók:

  • 1 kg ponty,
  • 15 dkg hagyma,
  • 5 dkg házi paprika,
  • 2 dkg só,
  • 10 dkg paradicsom,
  • 5 dkg zöldpaprika,
  • 2-3 cseresznyepaprika,
  • 4 adag gyufatészta

Elkészítés:

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.


Recept: Tiszai halászlé

Hozzávalók:

  • 0,5 kg apróhal,
  • 1 kg ponty,
  • 15 dkg hagyma,
  • 3 dkg édes-nemes paprika,
  • 2 dkg só,
  • 1 cseresznyepaprika,
  • 3 dl száraz fehérbor

Elkészítés:

A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom. Az apróhalakat 3 liter vízbe felteszem főni, majd áttöröm. A levébe belerakom a pontyot, az áttört apróhalat és a hagymát. Mikor forr beleteszem, a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét, illetve a bort, és még öt percig forralom.


Recept: Harcsás halászlé

Hozzávalók:

  • 1 kg halfej és farok,
  • 80 dkg harcsafilé,
  • 3 nagy fej hagyma,
  • 4 ek szép kalocsai paprika,
  • 2 dkg só,
  • 3 cseresznyepaprika

Elkészítés:

A hagymát apróra vágom, majd kb. 2,5 liter vízben a halfejjel és farokkal felteszem főni. Mikor felforrt, beleteszem a paprika felét és teljesen elfőzöm a hagymát. Leszűröm, majd a levet újra forrásba hozom. Beleszórom a paprika másik felét, beleteszem a 3×3 centis kockákra vágott harcsafilét, a sót és a cseresznyepaprikát (ha erősen szeretjük).


Recept: Tiszai boros halászlé

Hozzávalók:

  • 1 kg ponty,
  • 0,5 kg apróhal,
  • 20 dkg hagyma,
  • 3 ek szegedi paprika,
  • 1 cseresznyepaprika,
  • 1 dl száraz fehérbor,

Elkészítés:

A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom. A pontyfejet, farkat és az apróhalakat a hagymával 3 liter vízbe felteszem főni, majd átpasszírozom. A levébe belerakom a pontyszeleteket, mikor forr, beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét, illetve a bort, és még öt percig forralom.









hirdet�s