A halálos balesetek számának növekedése mögött a tudatalatti öngyilkosság vágy is ott lehet

Magyarországon az utóbbi 10 évben jelentősen csökkent az öngyilkosságok száma. Kopp Mária, a Magatartástudományi Intézet igazgatója szerint csak részben javult a helyzet, ugyanis a halálos balesetek nagy mértékű növekedésének egyik oka felmérések szerint a depresszió kiváltotta burkolt öngyilkosság. Ennek a lelki összeomlásnak az egyik alapvető kiváltója a krónikus stressz, amelynek több mint ezer kutatója gyűlt össze a Budapesten rendezett II. Stressz Világkongresszuson.

A stressz meghatározója, a világhírú magyar tudós, Selye János születésének 100. évfordulóján rendezték meg a három napos Világkongresszust, amely szombatig tart. Az egyik szervező, a Selye János Magyar Magatartásorvoslási Társaság nevében Kopp Mária a pénteki tájékoztatón elmondta: a kongresszus jó alkalom arra, hogy számos tévedést tisztázzanak. Például azt, hogy a stressznek első két szaka valójában nagyon fontos a test és a lélek számára, mivel felkészíti a szervezetet a váratlan helyzetek fogadására.

A problémát a stressz 3. szakasza jelenti, az, ha az ember tartósan bizonytalan, megoldhatatlan helyzetbe kerül. Az ilyen krónikus stressz súlyos következményekkel jár, számos betegséghez vezethet. Például öngyilkossághoz és depresszióhoz: csak az utóbbi 5 évben 13-ról 18 százalékra nőtt a felnőtt lakosság körében mért közepes illetve súlyos depresszióban szenvedők aránya.

A professzor szerint lelki összetevői vannak annak is, hogy ma évente csaknem 10 ezer középkorú, 40-69 év közötti magyar férfi hal meg, 33 százalékkal több, mint 1960-ban. Kétségtelen, hogy a nagy társadalmi átalakulások is bizonytalanságot teremtettek, de Kopp Mária szerint a magyar férfiak korai halálozásának nemcsak ez az oka. Hiszen ugyanilyen változások mentek végbe Cseh-, és Lengyelországban, vagy például Japánban és ezekben az államokban egyre javul a férfihalandóság aránya.

A magatartáskutató szerint Magyarországon azért rosszabb a helyzet, mert az említett országokkal ellentétben nincs meg az összetartozás élménye, helyette a magára hagyottság érzésével küzdenek az emberek. Különösen a férfiak, akik kevésbé tudják kezelni a stresszt, mint a nők. Megjegyezte: egy felmérés szerint a házas férfiak, azok, akiknek harmónikus a kapcsolata a feleségükkel ötször nagyobb védettségűek a stresszel szemben, mint a nőtlenek.

Kopp Mária szerint a politikának és az egészségpolitikának is sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelnie a magyar férfi lakosság idő előtti egészségromlásának és halálozásának. Hiszen mindez gazdasági veszteség is.