A halak gyógyszerezése

Hal
Hal
Fogjuk be az orrát, és amikor kitátja a száját… nem, ez így nem lesz jó. Külön gyógyfürdő, hidromasszázs, testre szabott tréning: ez kell a halnak.

A hobbiból tartott halak bakteriális, gombás vagy paraziták okozta megbetegedéseinek gyógyítására szolgáló számos szer állatorvosi recept nélkül beszerezhető állatpatikákban vagy állateledel-szaküzletekben. Nem árt azonban óvatosnak lenni, mivel ezek egy részét nem tesztelték kifejezetten trópusi halakon, illetve a kiirtani kívánt kórokozón.

Továbbá kizárólag pontos állatorvosi diagnózis birtokában alkalmazzuk a szereket, hiszen ellenkező esetben akár a hal életét is kockára tehetjük. Ha elkerülhetetlen egy-egy szer használata, mindenképpen tartsuk szem előtt az alábbiakat:
– Lehetőség szerint ne az egész akváriumot vagy medencét kezeljük. Állítsunk fel egy külön “gyógymedencét”.
– Minden kezelés után cseréljük le a víz egynegyedét. Ezt minden 24 órában legalább egyszer végezzük el.
– Ne váltogassuk gyakran a gyógyszereket és ne keverjünk több szert egymással.
– A kezelés alatt szüneteltessük a szénszűrést (a szén ugyanis kivonja a gyógyszert a vízből).
– A kémiai kezelés alatt is biztosítsuk az akvárium, illetve medence megfelelő oxigénellátását.
– Figyeljük a hal viselkedését a kezelés ideje alatt, különösen az első egy-két órában jelentkező “vészjelzésekre” ügyeljünk. Ha a hal túlságosan nyugtalannak tűnik, tegyük át a gyógymedencéből tiszta, kezeletlen vízbe.

Mielőtt bármilyen kezelést megkezdünk, MINDEN ESETBEN ellenőrizzük akváriumunk vagy medencénk vizét. Sok problémát már egyszerűen azzal orvosolni tudunk, ha javítunk a víz minőségén, ezzel elkerülhetjük a külön gyógyszeres kezelést.

Forrás: Háziállat Online