A hajnali fagyokra is fel kell készülni

Az autómosásnál ügyelni kell az ajtóbefagyás elkerülésére
Az autómosásnál ügyelni kell az ajtóbefagyás elkerülésére
Budapest, Miskolc – A gyakori ködre és havazásra is okvetlenül fel kell készülni a következő időszakban.

Azoknak, aki ideáig elodázták a járművek téliesítését, most már ideje beszerezniük a téli kellékeket, és tudatosan változtatniuk a nyáron rutinná vált vezetési technikájukon. A Groupama Tanpálya vezető instruktora, Kőrös András összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a téli vezetés sajátosságairól.

Tél elején, a hideg beálltával mindig több a baleset, mivel az autósok a nyáron megszokott tempóban és rutinnal haladnak az utakon, nehezen váltanak át a szükséges technikára a megváltozott út- és látásviszonyok közepette.

Először is, az autósoknak ügyelniük kell rá, hogy a fagyott, csúszós utakon helyesen válasszák meg a sebességet. A határmezsgye nagyon szűk: ahhoz, hogy még sávban tudják tartani a véletlen megcsúszó autót, legfeljebb 2–3 kilométer/órát lehet eltérni az ideális sebességtől. Tartsuk észben – arra az esetre, ha mégis megtörténik a baj –, hogy nem mindig a vészfékezés a jó megoldás: ahol már nincs elég hely megállni, ott a kerülés még beférhet.

A korai sötétedésre, gyakori ködre és havazásra is okvetlenül fel kell készülni a következő időszakban. „Ha sötétben autózunk, ne feledjük, hogy a reakcióidőnk az út perifériáján lévő akadályokkal szemben minimum másfél-kétszeresére nő” – hangsúlyozta a Groupama Tanpálya vezető instruktora, Kőrös András. – „Csak mítosz, hogy ködben az első ködlámpákkal messzebbre látunk, mint tompítottal! A ködlámpa sajnos csak 5–10 métert világít előre épp az alacsony pozíciója miatt, így lassabban kell ilyenkor hajtanunk.

Emellett arra is fel kell készülnünk, hogy ha nyáron 30 perc épphogy elég volt beérni a munkahelyünkre, és télen is ennyire számolunk, esélyünk sincs a pontosságra, ami azért is problémás, mert a késés az agresszív vezetés egyik fő oka. A magabiztosságunk nőhet azzal is, ha elvégzünk egy vezetéstechnikai tréninget, ahol felkészülhetünk a téli közlekedési kihívásokra.

ÉM


Tanácsok

Indulás előtt minden sofőrnek érdemes meggyőződnie róla, hogy készen áll-e autója a téli útra, és van nála: egy zsák homok a fagyott úton való elinduláshoz, jégkaparó, hólánc, egy flakon fagyálló és egy kanna üzemanyag. Mindemellett egy „túlélési csomagot” is érdemes összekészíteni melyben pokróc, sokáig elálló étel vagy rágcsálnivaló és palackozott víz található.