A Gyurcsány-csomag újabb eleme kerül az Alkotmánybíróság elé

Alkotmánybíróság (Ab) elé kerül jövő héten az úgynevezett Gyurcsány-csomag keretében elfogadott társasági különadó alkotmányosságát támadó indítvány. A nyári ítélkezési szünet után, a tetsület foglalkozik továbbá az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló törvényt megkérdőjelező inítdítvánnyal is. Az Ab-n azt tervezik, hogy október végére néhány fontos népszavazási kérdésben is döntést hoznak – olvasható az Alkotmánybíróság hírlevelében.

A társasági különdó megsemmisítését azért kezdeményezi az indítványozó, mert szerinte a jogszabály nem teszi lehetővé a már megszerzett, határozott idejű adókedvezmények érvényesítését. Az Alkotmánybíróság foglalkozik a pénzintézeket terhelő különadó jogosságát vitató indítvánnyal is. Ezt az új adónemet az államilag támogatott kamattal kihelyezett kölcsönök (például a lakáshitelek) után kell fizetniük a pénzintézeteknek. A Gyurcsány-csomag kapcsán tizenegy Ab-határozat született tavaly november óta. A házipénztáradót és az elvárt adót megsemmisítette az Ab, négy ügyben egy-egy rendelkezést talált alkotmányellenesnek, míg öt komplett kérdéskörben elutasította
az indítványokat.

Az Alkotmánybírósághoz az ítélkezési szünetben 269 indítvány érkezett, ezeknek majdnem fele (130) a különböző népszavazási kezdeményezéseket érinti. Csak a Fidesz és a KDNP hat kezdeményezése ügyében 56 kifogás érkezett, ezen belül például a tandíjkérdést 15 kifogás támadta meg. Az Ab-n azt tervezik, hogy október végére néhány fontos népszavazási kérdésben döntést hoznak. Ha a határozat megegyezik az Országos Választási Bizottság (OVB) jóváhagyó határozatával, meg lehet kezdeni az aláírásgyűjtést, ellenkező esetben a kérdés visszakerül az OVB-hez.