Friss hírek

2010.11.08. 10:45

Megszüntették az eljárást a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát kaszinótojással összekenő ügyvéd ellen

<p>Megszüntették az eljárást a II-III. Kerületi Bíróságon hétfőn az ellen az ügyvéd ellen, aki kaszinótojással összekente a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát.</p>

A feljelentés szerint Dániel Péter ügyvéd az idén június 28-án egy büntetőügyben, mint meghatalmazott védő járt a Vám- és Pénzügyőrség Közép-Magyarországi Regionális Nyomozó Hivatalának épületében. Az ügyvéd az őrszolgálat részére elkülönített pult mögé lépett és az előtérben várakozók előtt egy kaszinótojással összekente a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát borító üveglapot. A szolgálatban lévő őrök - a feljelentés szerint - felszólították, hogy távozzon a pult mögül és tisztítsa meg az összekent üvegtáblát. Az ügyvéd erre nem volt hajlandó, sőt, kijelentette: jelentsék fel, ha akarják. Ahhoz is ragaszkodott, hogy jegyzőkönyvbe kerüljön, ami történt, beleértve a nyilatkozatról alkotott negatív véleményét is.

A hétfői szabálysértési tárgyaláson, amelyet garázdaság miatt kezdeményeztek, a bíróság úgy látta: nem történt szabálysértés és ezért az eljárást megszüntették. A döntés indoklásakor Kovács József bíró kiemelte, hogy a garázdaság mind szabálysértési, mind bűncselekményi formájában a köznyugalom elleni cselekmény. De, ami a vám- és pénzügyőrség irodájában történt, csak egy vélemény kinyilvánítása, a véleményt pedig szóban és cselekedetekkel is kifejezésre lehet juttatni.
A bíró emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság szerint a véleménynyilvánítás alapjoga csak akkor korlátozható, ha más alkotmányos alapjogot veszélyeztet, olyat, mint amilyen az emberi méltóság. A véleménynyilvánításnak persze más korlátja is lehet, ilyen védett tárgyak a nemzeti jelképek. Tehát, ha az ügyvéd egy címert kent volna össze, más lett volna a dolog megítélése. A véleménynyilvánítása korlátozása nélkül - hangsúlyozta a bíró - korlátozni lehet annak formáját, például valaki nem okozhat a véleménynyilvánításával kárt. Így, ha például összetörte volna az ügyvéd az üvegtáblát, az rongálás lett volna.

A tárgyalást követően Dániel Péter ügyvéd újságíróknak elmondta, hogy tovább folytatja a nyilatkozattal kapcsolatos tiltakozó akcióját, de ahogyan mondta, most már nem kaszinótojással, hanem egy vastag filctollal felszerelkezve jár. A nyilatkozatra vagy egy áthúzott nullát, vagy egy lekonyuló szájú figurát fog rajzolni. Ebből a célból három rendőrségi épületben és a főpolgármesteri hivatalban is járt a közelmúltban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!