A győztes mindenkit visz

Megalakult a napokban Dunán Inneni Regionális Kulturális Társulás (DIREKT) Miskolcon, amely az Európa kulturális fővárosa 2010 címért induló kelet-magyarországi városok szövetsége.

Debrecen, Eger és Miskolc után Nyíregyháza is csatlakozott ezen közösséghez. Tukacs István Nyíregyháza alpolgármestere a megbeszélést követően örömmel üdvözölte a kezdeményezést, mellyel érvényesülhet a kulturális kormányzat azon törekvése, hogy ne egy nyertes legyen, hanem a győztes mindenkit visz.

Ez a város számára azt jelenti, hogy olyan terveket tudnak kidolgozni a partner városokkal közösen, mely Nyíregyházát a 2010-es kultúra évének részesévé teheti.

A városvezető elmondta: az unió és a kormány által kiírt Európa kulturális fővárosa   pályázat jótékonyan hat Magyarország szellemi, kulturális életének élénkítésére, fejlődésére.

Beszámolt arról, hogy a DIREKT politikai hovatartozástól  függetlenül regionális, kulturális szövetség, amelynek alapvető  célja, hogy az együttműködés, egymás értékeinek közös vállalása és bemutatása, szoros szakmai érdekérvényesítés révén elősegítse a térség felzárkóztatását.

– Sipos Marianna –