A gyorsan és sokat evők háromszor nagyobb eséllyel híznak el, mint a lassan és mértékkel fogyasztók

Azok az emberek, akik gyorsan esznek, ráadásul addig nem állnak fel az asztaltól, amíg úgy nem érzik, tele vannak, háromszor nagyobb eséllyel fognak elhízni, mint azok, akik lassan és mértékkel esznek. Ez derült ki a japán Oszaka Egyetem kutatóinak felméréséből, amelynek során 1122 férfit és 2165 nőt kérdeztek étkezési szokásaikról.

A British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a megkérdezettek fele arról számolt be, hogy általában akkor hagyja abba az evést, ha kellő telítettséget érez. A férfiak kevesebb mint fele és a nők nagyjából harmada pedig bevallotta, hogy legtöbbször gyorsan eszik. A megkérdezettek testtömeg-indexének (BMI) vizsgálata után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik “kifulladásig” esznek, kétszer olyan nagy valószínűséggel, míg akik sokat és ráadásul gyorsan esznek, azok háromszor nagyobb eséllyel híznak el “normálisan” étkező társaiknál.

A tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy a gyors és olcsó – ám energiában gazdag – ételek terjedésével megváltoztak az emberek fogyasztási szokásai, így elsősorban ez a jelenség tehető felelőssé az elhízás terjedése miatt. A tanulmány szerint emellett az is problémát jelent, hogy egyre kevesebb család fordít időt a közös étkezésre, ehelyett az emberek egyedül és más tevékenységek – például tévézés közben – esznek, ami a gyors és mértéktelen étkezés népszerűsödéséhez vezet.