A gyógyszerészek nem támogatják a felvázolt több-biztosítós rendszer bevezetését

A Magyar Gyógyszerészi Kamara sem szakmai, sem gazdasági indokot nem lát arra, hogy bevezessék a kormány által jelenleg felvázolt több-biztosítós rendszert. Horváth Tamás, a Kamara elnöke csütörtöki tájékoztatóján elmondta: az új rendszer a jelenleginél sokkal drágább lenne, és bizonytalanságot is okozna a gyógyszerellátásban.

Több milliárd forintba kerülne csak a több-biztosítós rendszerre való átállás, de a patikák működési költsége is megsokszorozódna, hiszen mintegy 2200 gyógyszertárnak kellene 5-8 bizosítóval szerződnie – mondta Hankó Zoltán annak a munkacsoportnak a vezetője, amelyet a kamara azért állított fel, hogy megvizsgálja, az új rendszer milyen hatással lenne a gyógyszerellátásra, a patikákra. A költségek azért is nőnének, mert egy-egy patikának mindazon biztosító elvárásához igazodnia kellene, akivel szerződést köt, tehát például több elszámolási rendet is működtetnie kellene egyszerre – tette hozzá.

Mivel feltételezhetően a biztosítók nem kötnének valamennyi gyógyszertárral szerződést megszünne a betegek szabad gyógyszertár választása – mondta a munkacsoport vezetője.Tehát elképzelhető, hogy egy nyugat-magyarországi beteg egy kelet-magyarországi patikában nem válthatná be receptjét.

Az új rendszerben bizonytalanná válhatnak a gyógyszerárak is, hiszen nem lehet tudni, a gyártókkal folytatott áralkut egységes marad-e – mondta Hankó Zoltán. Ha minden biztosító külön tárgyal majd a gyógyszergyártókkal az árakról, elképzelhető, hogy eltérőek lesznek a térítési díjak.

Mindezek miatt a Gyógyszerészi Kamara munkacsoportjának is az a véleménye, hogy a több-bitosítós rendszer bevezetésénél sokkal olcsóbb és kisebb társadalmi kockázatú módszerrel is el lehetne érni a reform gyógyszerellátásra vonatkozó céljait. Például a jelenlegi biztosító, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár újraszervezésével.