A gyermekszegénység-ellenes programot értékelte a Fidesz

A kormányprogramban szereplő szegénységellenes programra a jelenlegi körülmények között nem sok hazai forrás jut, vagyis a siker azon múlik, hogy mennyi pénzt lehet hozzá lehívni az uniós keretekből. Ehhez azonban az kell, hogy a parlament tekintse közös ügynek a programot – jelentette ki Ferge Zsuzsa szociológus azon a pénteki konferencián, amelyet a Fidesz rendezett a kormány “Legyen jobb a gyermekeknek!” stratégiai programjáról.

Vukovich Gabriella demográfus a konferencián elmondta: az OECD országokban átlagosan 3 évbe telik egy törvénymódosítás előkészítése, míg Magyarországon egyik napról a másikra, előzetes hatástanulmányok nélkül születnek családok tízezreit érintő döntések. A statisztikák pedig azt mutatják, hogy főleg a kisebb költségvetéssel gazdálkodó, szerény körülmények között élő háztartások jövedelme inflálódik a legjobban – hangsúlyozta a szakember. Ráadásul idén az összes hátrányos helyzetű társadalmi rétegnek szánt támogatást csökkentették, még az anyatejellátásra jutó összeget is, ami egyébként is kis tétel – tette hozzá.

A felszólaló ellenzéki politikusok egyetértettek abban, hogy kiszámíthatóbb járulék- és aktív foglalkoztatáspolitikára lenne szükség, a szakképzést pedig a munkaerőpiac igényeihez kellene igazítani. Pelczné Gál Ildikó, a Fidesz alelnöke elmondta: a kormánynak a munkáltatók közvetlen támogatásával kellene elősegítenie a nők részmunkaidős foglalkoztatását. A gyermekjóléti intézményrendszert is meg kellene erősíteni, hogy az eddigieknél hatékonyabb védelmet nyújtson a családon belüli erőszak ellen. A Fidesz a KDNP családi adózásról szóló elképzeléseit is támogatja – tette hozzá.

Magyarországon az emberek egyharmada a létminimum alatt él. 40 százalékuknak gyermeke is van, az esetek 60 százalékában pedig több mint három. Ez mindent elmond a hazai állapotokról – mondta Ferge Zsuzsa. A szociológus szerint a 70-es évek óta nem volt hosszútávú program, illetve átfogó elképzelés arra, hogyan lehetne enyhíteni a hazai szegénységen.

A kormány 2005 őszén Ferge Zsuzsát kérte fel a gyermekszegénység-ellenes program kidolgozására. A nemzeti stratégia fő célja 25 év alatt a negyedére csökkenteni a gyermekszegénységet, illetve visszaszorítani a szegregációt. Az anyag tavaly márciusa óta az interneten is elérhető. A kormány február közepén fogadta el az erről szóló határozat-tervezetet, a parlament pedig az év első felében tárgyalhat róla.