A gyermekszegénység ellen harcolnak

A nehéz helyzetben lévő fiatalokon szeretne segíteni az egyesület
A nehéz helyzetben lévő fiatalokon szeretne segíteni az egyesület
Mátészalka, Tiszadob – Sportgálával és konferenciával várta vendégeit a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete. Számos hasznosítható szakmai meglátás, javaslat, tapasztalat hangzott el az eszmecserén. Így történt [.pdf – 81KB]

A gyermekszegénység ellen harcolnak

A régióban található tanodák fiataljainak sportgálát, az őket kísérő felnőtteknek szakmai konferenciát rendezett nemrégiben a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete a tiszadobi általános iskola tornatermében, valamint az Andrássy kastélyban.

Galyas József elnök lapunknak elmondta: a civil szervezet nem kevesebbet vállalt, minthogy felkeresi a sorsukra hagyott volt állami gondozottakat. Mivel nagykorúvá válásuk után ezek a fiatal felnőttek semmilyen segítségre nem támaszkodhatnak, egyre többen szorulnak társadalmunk perifériájára.

Cél: a továbbtanulás

– Preventív módon a bent élő fiatalok megsegítésén is dolgozunk, harcolunk az egyre nagyobb méreteket öltő gyermekszegénység és szegregáció ellen, valamint a gyerekek alaptalan fogyatékossá nyilvánítása ellen. A szakmával nem rendelkezők továbbtanulását is segítjük, édes teher számunkra a felsőoktatásban részt vevő, illetve felvételizni készülő fiataljaink segítése. Vezetőségünk minden tagja olyan volt állami gondozott, akik megélték a rendszer nehézségeit, mára azonban kiegyensúlyozott, sikeres tagja társadalmunknak – hangsúlyozta az elnök.

Tanulságos eszmecsere

Bozsányi Norberttől, a VÁGOE szóvivőjétől megtudtuk: a fent említett különleges napra sokan látogattak el a szatmári térségből, valamint a régió összes tanodája jelen volt. Képviselte magát Borsod, Hajdú, Zemplén és Pest megye is.

Embert próbáló kihívást jelentett a mérkőzések, s az ezzel párhuzamosan zajló szakmai konferencia lebonyolítása. Számos hasznosítható szakmai meglátás, javaslat, tapasztalat hangzott el az eszmecserén.

– Néhány héten belül újra asztalhoz ülünk egy másik településen, hogy közösen keressünk megoldást a fennálló problémákra – tette hozzá a sajtófőnök.

– Palicz István –