A Gyermekrák Alapítvány elnöke szerint minden fillér a betegeknek megy

A Gyermekrák Alapítvány minden fillért a kórházak támogatására, illetve a rákos gyermekek megsegítésére költ. Tíz év alatt egy intézmény se volt, amelynek ne teljesítették volna a kérését – állítja Balogh István, a szervezet elnöke. Hétfői számában több napilap is arról számolt be, hogy az alapítvány csak a hozzá befolyt pénz egy részét fordítja adományozásra, és tetemes összegek jutnak “egyéb célra”.

Balogh István a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: az alapítvány folyamatosan vásárolja azokat az orvosi készülékeket, amelyekkel európai színvonalon lehet gyógyítani a rákos gyerekeket. Ami az adományokból, felajánlott egy százalékból befolyó összegből éves szinten megmarad, azt “távlati célokra” egy bankszámlán tárolják. Ez 2005-ben jóval több, mint 300 millió forint volt – közölte Balogh István. Az Alapítvány elnöke azt nem tudta megmondani, hogy az évek során összesen mennyi pénz halmozódott fel ezen a számlán, és azt sem, hogy mennyit emésztenek fel ebből a működési költségek.

Ami a távlati célokat illeti, az alapítvány egy 300 ágyas, példaértékű gyógycentrumot szeretne felépíteni. A beruházás Balogh szerint legalább három milliárd forintba kerülne, amihez uniós forrásokat is bevonnának. Az ehhez szükséges önrészt valószínűleg ki tudná fizetni az alapítvány – állítja Balogh.

A Népszabadság szerint a Gyermekrák Alapítvány három év alatt 1,7 milliárd forintot “szedett be”, de ebből a beszámolói szerint csak 600 milliót költött adományozásra. A Magyar Nemzet azt írja, Baloghék százmilliókat költöttek saját célra – 2005-ben legalább 200 millió ment el a működési költségekre, a lap számításai szerint.