A gyereknek az a jó, ha családban nevelkedik

Miskolc – Az örökbefogadás hazai és külföldi tapasztalatait vitatják meg a szakemberek Miskolcon.

Közel kétezer gyermek sorsáért felelős a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gyermekvédelmi Központ, közülük 1400-an élnek családoknál. Az elmúlt 10 évben 507 gyermeket adott örökbe az intézmény (titkos örökbefogadás keretében), mondta el Fábián Grazyna örökbefogadási tanácsadó annak kapcsán, hogy keddán kétnapos, országos gyermekvédelmi konferencia kezdődött Miskolcon az ITC-székházban, melynek címe: Örökbefogadás mint második esély.

– Évente tehát átlagosan 51 gyermeket fogadnak örökbe, közülük 38-at úgy, hogy az örökbefogadó a korábbi nevelőszülő – mutatott rá a tanácsadó. – Gyermekvédelmi szakemberek évek óta azt a megoldást szorgalmazzák, hogy a gyermek örökbefogadás előtt lehetőleg ne intézetbe vagy gyermekotthonba kerüljön, hanem rögtön valamelyik családhoz – hangsúlyozta, hozzátéve: a csecsemők esetében ezt úgy oldják meg, hogy a kórházból egyenesen nevelőszülőhöz kerül a pici, és 3-4 hónapos korában innen történik az örökbeadás.

A megyében kezdik

Probléma azonban a nagyobb, 10-12 éves gyermekek örökbeadása, emelte ki Fábián Grazyna. Pedig a külföldre örökbe adott „idősebb” gyerekek példája azt mutatja, hogy ők is gond nélkül képesek beilleszkedni a fogadó családba. A szakembertől megtudtuk: a megyében átlagosan 50-60 alkalmassági határozattal rendelkező szülőpár vár örökbefogadható gyermekre, a várakozási idő körülbelöl 3-3 és fél év, mely az országos átlaghoz képest nem hosszú idő. Az örökbefogadó szülő keresését a szakemberek mindig először abban a megyében kezdik el, ahol a gyermek született, ha ez nem vezet eredményre, az országos nyilvántartást hívják segítségül, végső esetben jöhet szóba külföldi örökbeadás, általában Európa országaiba, de akár Amerikába is.

ÉM-HE