A gyerekeké volt a nap

Akt.:
Önfeledt szórakozás a tűzoltóságon
Önfeledt szórakozás a tűzoltóságon - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Megyeszerte meg­ünnepelték a gyermekek napját.

A wikipédia szerint a gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. A nemzetközi gyermeknap (általában június 1.) megünneplése Törökországból ered és különösen a volt kommunista országokban vált népszerűvé. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített egyetemes gyermeknap (Universal Children’s Day) intézménye.

Gyereknap a Máltai Szeretetszolgálat rendezésében | Fotó: Kozma István

Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még gyermekhétnek hívták), 1950 óta már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartják. Ilyenkor egy picit jobban igyekeznek a szülők és nagyszülők a gyermekek kedvében járni, rengeteg családi programot szerveznek, ahol elsősorban a gyerekek vannak a középpontban.

Gyereknap a Csanyikban | Fotó: Kozma István

Miskolcon szombaton a Csanyikban a Lions Club női szervezete rendezett programot, a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház az Erenyő utcai sporttelepre várta a kisebbeket.

Jól szórakoztak a gyerekek a Népkertben is | Fotó: Kozma István

Vasárnap a Népkertben és a tűzoltólaktanyában várták a gyerekeket. A Máltai Szeretetszolgálat által 15 éve üzemeltetett avasi foglalkoztatóban dr. Csiba Gábor, a szervezet miskolci csoportja elnökének vezetésével tartottak jubileumi gyereknapi ünnepséget, de a megye számos településén rendeztek gyereknapi programokat. Képeink ezeken a helyszíneken készültek.

A gyerkőcök kipróbálhattak mindent a tűzoltóságon | Fotó: Kozma István

– ÉM –