„A gyerekekből a lehető legtöbbet, legjobbat kihozni”

Törökné Müller Éva
Törökné Müller Éva - © Fotó: ÉM
Szalaszend – Törökné Müller Éva 40 évig egyetlen munkahelyen dolgozott, a szalaszendi óvodában.

Első perctől kezdve az óvoda vezetője volt. Mint fogalmazott, azért választotta ezt a pályát, mert szereti az őszinte, minden iránt érdeklődő, vidám gyerekeket, akik hálásak a gondoskodásért és a törődésért.

Számtalan szép emléket őrzök a szívemben Szalaszendről.” Törökné Müller Éva

Milyen érzés 40 év után nyugdíjba menni?

Törökné Müller Éva: Nagyon örülök, hogy 40 év munka után lehetőségem van elmenni nyugdíjba. Úgy érzem, azok a nők, akik a család mellett a munkahelyükön is helyt állnak, igenis megérdemlik a pihenést, a „könnyebb napokat”. Néhány hétig még a régi életritmus jellemezte a mindennapjaimat, de az embernek el kell fogadnia a változást, és újra kell szerveznie a napjait.

Nem mindennapi, hogy valakinek egész életében egyetlen munkahelye van. Minek köszönhető, hogy ön az első munkahelyéről megy nyugdíjba?

Törökné Müller Éva: Megyei ösztöndíjasként kerültem Szalaszendre, az új építésű óvoda vezetését bízták rám. A főiskolás évek alatt a vezetésről megkaptuk az elméleti képzést, de az igazi képzést az élet adta. Fiatal pályakezdőként a szalaszendi emberek elfogadtak, tiszteltek és ez a tisztelet kölcsönös a mai napig. Hittek bennem, és elég korán rájöttek, hogy a nehézségek nem futamítanak meg. Mindig azokra az emberekre építettem munkám során, akik a község, az óvoda fejlődését segítették, az elért közös eredményeknek örülni tudtak. A négy évtized alatt lehetőségem adódott többször munkahelyem megváltoztatására, de nem tettem. Úgy éreztem, a gyerekek mindenhol gyerekek, s nekünk, óvónőknek az egyik legfontosabb feladatunk a gyerekekből a lehető legtöbbet, legjobbat kihozni.

Miért választotta az óvónői pályát?

Törökné Müller Éva: Elsősorban azért, mert szeretem az őszinte, minden iránt érdeklődő, vidám gyerekeket, akik hálásak a gondoskodásért és a törődésért. A gyermekszeretet mellett az is motivált, hogy tudásomat megosszam, hogy a rám bízott kis emberekből okos, ügyes és jól nevelt gyermekek váljanak, akikre büszkék lehetnek a szüleik.

Visszatekintve a 40 évre, mire a legjobb visszagondolni?

Törökné Müller Éva: Számtalan szép emléket őrzök a szívemben Szalaszendről, az óvodáról és óvodásaimról. Nagyon szerettem a munkámat, ami egyben a hobbim volt. Szép életpályát tudhatok magam mögött, melyet Szalaszenden 40 év alatt építettem fel. Ahhoz, hogy ez szép volt, aktív, megértő és szorgalmas munkatársak, munkámat támogató és elismerő fenntartó, vidám gyerekek és az óvoda céljait partnerként támogató szülők kellettek. A 40 év színes, tartalmas volt. Néhányat szeretnék kiemelni. Sikerült egy szeretetteljes, biztonságérzetet adó, érzelemgazdag óvodát megteremtenünk. Nevelésünk lehetővé tette a gyermekek személyiségének fejlődését, egyéni képességeinek kibontakoztatását. Óvodánk pedagógiai programja partnereink elvárásának figyelembevételével készült el. Több évtized alatt nagyon sok óvodán kívüli programot szerveztünk, melyek a gyermekek mindennapi életét tették színesebbé, tartalmasabbá és új ismeretek is szereztek ezáltal.

Gondolom, nehézségek is adódtak ennyi év alatt. Melyek ezek?

Törökné Müller Éva: A nehézségek anyagi eredetűek voltak, de jó szervezéssel a szülők, a fenntartó és a külső partnerek támogatásával mindig megoldottuk.

Mivel tölti majd nyugdíjas éveit?

Törökné Müller Éva: A háztartás mellett szeretnék sokat olvasni és volt vezetőtársaimmal további jó kapcsolatot ápolni, az óvodai élet változásait nyomon követni.

Hegyi Erika