A gyerekek biztonságáért

A tanév első napjaiban a rendőrség fokozott rendőri akciót szervez, és megkülönböztetett figyelmet fordít az oktatási intézmények környékére, bevonva a közlekedési polgárőröket is. Országos akció [DOC 27 KB]

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság és valamennyi kapitánysága reggelente a forgalmasabb utak közelében fekvő iskolák előtt segíti a gyerekek biztonságos közlekedését.

A rendőrök egyetlen szabálysértést sem hagynak szó nélkül, a másokat veszélyeztető közlekedőkkel szemben pedig a legszigorúbban járnak el. Az autósok az iskolák közelében fokozottan figyeljenek a közlekedő gyerekekre, vegyék figyelembe a táblák jelzéseit!

A reggeli csúcsforgalomra számítva inkább korábban induljanak el otthonról, mintsem gyorshajtással kelljen behozni a késést! A szülők az iskolák környékén lévő parkolókat vegyék igénybe, illetve arra is figyelmeztetnek, hogy a gépjármű jobboldali hátsó ülésére ültessék a gyereket és azon az oldalon is szállítsák ki, így megelőzhető az esetleges baleset.

Szigorú intézkedések

A szülőket arra kéri még a rendőrség, hogy a közlekedési szabályokat ők is maradéktalanul tartsák be, az autóban minden esetben használják a biztonsági övet, illetve a gyermekülést! Az oktatási intézmények előtt parkoló autók gyakran akadályozzák a forgalmat, ezzel balesetveszélyes helyzetet teremtve.

A gyerekek figyelmét hívják fel, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyeket vegyék igénybe! Természetesen az ellenőrzések kapcsán kiemelt büntetésre számíthatnak azok, akik szabálytalanul száguldoznak az iskolák környékén. Ezeket a durva szabályszegőket motoros járőrök fogják figyelni és szigorúan intézkednek velük szemben.

Ez azért is szükséges, mert az elmúl évben is volt rá példa, amikor az egyik iskola közelében – ott ahol nincs gyalog átkelőhely –  egy 10 éves kislányt sodortak el.

– Fullajtár András -