A gyártónak kellene gondoskodnia az alkatrész-utánpótlásról – mondják a fogyasztóvédők – RTL Klub

Jogszabályban kötelezné a tartós fogyasztási cikkek gyártóit alkatrész-utánpótlásra egy civil fogyasztóvédelmi szervezet. A társaság már régóta szeretné ezt elérni, a garanciális időszak után ugyanis gyakran új gépet kell vennie a vásárlónak, hisz nem kap már több éves készülékébe alkatrészt. A gazdasági minisztérium szerint nincs szükség a változtatásra, egyebek mellett azért, mert az uniós szabályozással is ellenkezne – számolt be az RTL Klub Híradója.

A szerelők szerint az ismert nagy márkák alkatrészei a garancia megszűnése után szinte egy új gép árába kerülnek. De vannak olyan ismeretlen nevű termékek, amelyeknek forgalmazói néhány év alatt jogutód nélkül megszűnnek, a garanciális időszak után pedig egyáltalán nem lehet beszerezni az alkatrészt hozzájuk, tehát újat kell venni.

A gyártókat 2003 óta már nem kötelezi jogszabály az alkatrész-ellátásra a garancia megszűnése után. Korábban 8 évig kellett erről gondoskodniuk. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége újra kötelezné a gyártókat az alkatrész utánpótlására. A civilek egy 5-8 éves kategóriában gondolkodnak. Egy mobiltelefon esetében persze nem biztos, hogy annyi idő szükséges, mint mondjuk egy mosógép esetében – mondta Kispál Edit, szóvivő.

A gazdasági tárca szerint nem lehet a gyártókat kötelezni az alkatrész-utánpótlásra, mert az az uniós szabályokba ütközne, sértené a vállalkozások szabadságát, és valószínűleg a többletköltségeket is a fogyasztókra terhelnék. Emellett úgy vélik, hogy a piaci versenyben mindenki megválaszthatja, melyik gyártó szolgálatatása tetszik neki jobban.Sporthírek