Jogászbál és konferencia

2020.01.18. 14:00

Tudomány a bál előtt

A vidéki fiatal értelmiség régióban maradása volt a téma.

Bájer Máté

Dr. Varga Judit előadása

Fotó: Kozma István

Az újjászülető vidék címmel konferenciát tartottak péntek délelőtt a Miskolci Egyetemen, amit a szintén pénteken zajló IV. Tradicionális Jogászbál kísérőeseményeként rendeztek meg. Az előadók különböző, aktuális témákba vágó jogterületeket érintettek. Emellett a fiatal vidéki értelmiséggel kapcsolatos kérdéseket is megvitatták a régió tükrében.

A főépület aulája ekkorra már átvedlett rigorózus tanulmányi helyiségből asztalokkal tömött, díszes bálteremmé. Az idei a negyedik volt a Tradicionális Miskolci Jogászbálok sorában, melynek a fővédnöke ez alkalommal dr. Varga Judit miniszter asszony volt. A tavalyihoz hasonlóan az idei bálra is készült egy zenei korong, melyen eperjesi dalok feldolgozásai szerepelnek. Ennek hangszerelésében, a dalok fel­éneklésében jogászok működtek közre. A bálon felavatták a Boleratzky névre keresztelt férfi és női báli öltözetet, mellyel a bálok korábbi fővédnökének, Boleratzky Lórándnak állítottak emléket.

„Vidéken is van élet”

A bál előtt azonban a tudományos élet került előtérbe. A konferencia résztvevőit prof. dr. Torma András rektor, prof. dr. Csák Csilla, a ME Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, valamint dr. Heinerné dr. Barzó Tímea, a Miskolci Jogásztradíciók Megőrzéséért Egyesület (MIJOG Egyesület) elnöke köszöntötték.

– Egyszerre vagyok vidéki és fővárosi is – kezdte beszédét prof. dr. Torma András, aki – az esemény apropóján – azt is elmondta, büszke, hogy ő az első jogász rektora az intézménynek. – 1991-től fővárosi vagyok, de úgy, hogy eljövök hétfőn hajnalban otthonról Miskolcra, és visszamegyek pénteken vagy szombaton éjszaka. Ezért merem állítani, hogy tudom, mi az, hogy újjászülető vidék, és nagyon drukkolok ennek a folyamatnak, mert úgy vélem, vidéken is van élet.

„Jogállamisági káosz”

Prof. dr. Csák Csilla elmondta, hogy évről évre próbálják megújuló tartalommal feltölteni a konferenciát.

– A tradicionális jogászbál kísérőrendezvényeként próbáltunk fontos témára fókuszálni. Úgy érzem, ez sikerült, hiszen fiatal értelmiség nélkül nincs vidék. A kar képzési portfóliójában elkötelezett, hogy a helyben lakó fiataloknak esélyt biztosítson, hogy a továbbtanulási lehetőségeiket itt találják meg.

A konferencián dr. Varga Judit igazságügyi miniszter asszony – aki egyébként az intézmény egykori diákjaként maga is híven prezentálja a vidéki felsőoktatásban rejlő lehetőségeket – szintén felszólalt. Előadásának címe „Jogállamisági káosz Európában – útmutató a tisztázáshoz” volt, amit a tavaly zajló Magyarországgal szemben induló 7-es cikk szerinti eljárás példájával vezetett fel.

„Előadásom célja, hogy az újjászületés témaköréből kiindulva bemutassam azokat a folyamatokat, amelyek – az én álláspontom szerint – az úgynevezett jogállamisági káoszt okozták Európában” – kezdte felszólalását a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában