A gyalogosok és kerékpárosok közlekedését ellenőrzik októberben és novemberben a rendőrök

A gyalogosok és a kerékpárosok közlekedését ellenőrzi országszerte októberben és novemberben a rendőrség. A fokozott közúti ellenőrzés oka, hogy egyre több baleset történik a gyalogos átkelőhelyeknél, illetve egyre többször okoz, vagy szenved el balesetet kerékpáros.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint októbertől országszerte fokozott ellenőrzést tartanak a rendőrök a szabálytalankodó gyalogosok és kerékpárosok kiszűrésére. Az akció novemberben is tart majd. A rendőrség meg akarja akadályozni, hogy a gyalogosok a tilos jelzésen, vagy a zebra helyett attól távolabb menjenek át az úttesten. Cél a kerékpáros balesetek megelőzése is, a szabálytalanul, vagy ittasan, bedrogozva kerékpározók kiszűrése, a kerékpárokra vonatkozó műszaki előírások betartatása.

A tapasztalatok szerint a gyalogosok és a biciklisek közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal. A kerékpárosokat érintő közlekedési balesetek egyik oka, hogy a biciklis ittasan ült a nyeregbe. A legáltalánosabb probléma, hogy nem viselik a kerékpárosok és a gyalogosok a láthatósági mellényt a lakott területen kívül, az utak mentén. Ezt és például a zebrán, piroson átszaladást bocsánatos bűnnek tekintik, de attól még a közlekedési szabályok a gyalogosokra, kerékpárosokra is ugyanúgy vonatkoznak, mint a közlekedés többi résztvevőjére- mondta el a Független Hírügynökségnek Berzai Zsolt, az ORFK közlekedésrendészet baleset-megelőzési osztályának munkatársa.

A rendőrök az akcióban az esetek súlyosságától függően figyelmeztetést vagy helyszíni bírságot alkalmazhatnak, vagy szabálysértési feljelentést tehetnek. Azt, hogy pontosan melyiket alkalmazzák, attól függ, hogy milyen balesetveszélyes helyzetet okozott a gyalogos. A helyszíni bírság 3 ezer forinttól 20 ezer forintig terjed, a szabálysértési feljelentés szintén pénzbírságot von maga után. Ez kisebb súlyú esetben 30 ezer forint, súlyosabb esetben 100 ezer forint.

Az idei év első nyolc hónapjában egyébként a személyi sérüléssel járó balesetek 10 százalékát kerékpárosok, 7 százalékát gyalogosok okozták – tette hozzá Berzai Zsolt. A két hónapos akció egyébként az egész ország területére kiterjed és a rendőrök hetente összegzik az eredményeket.