A gyalogosok a védtelenebb résztvevői a közlekedésnek

Illusztráció - A gyalogosok a védtelenebb résztvevői a közlekedésnek
Illusztráció - A gyalogosok a védtelenebb résztvevői a közlekedésnek
Miskolc – A balesetek elkerülése érdekében a jármű­vezetőknek fokozottan kell figyelniük a gyalogosokra.

Ősszel és télen a közúti közlekedést befolyásoló viszonyok, az időjárási, a látási és az útviszonyok egyaránt kedvezőtlenül változnak. Ennek megfelelően a közlekedésrendészeti szakemberek azt javasolják, hogy vezessenek körültekintőbben, óvatosabban és lassabban.

Tanácsok a szakemberektől

A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a nagyobb belterületi csomópontoknál, a bevásárló központok, vasúti és autóbusz-pályaudvarok környezetében, a gyalogos-átkelőhelyek megközelítése során, valamint a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények (tanintézetek, sportlétesítmények, nyugdíjas otthonok) közelében. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket. Fogadják meg a szakemberek néhány jó tanácsát a gyalogos balesetek megelőzése érdekében.

Az átkelés során számoljanak mindig azzal, hogy a járművek féktávolsága jelentősen megnőhet a hőmérséklet csökkenése, a leesett csapadék, és az útviszonyok kedvezőtlen megváltozása miatt. Az útkereszteződéseket biztonságos sebességgel kell megközelíteni! Úgy válasszák meg a járművük sebességét, hogy eleget tehessenek elsőbbségadási kötelezettségüknek! Győződjenek meg mindig arról, hogy az elsőbbséget megkapták-e, és adott esetben tudjanak akár lemondani is arról!

Ne rutinból vezessenek!

Egy-egy település útkereszteződésében ne rutinból, hanem mindig körültekintően és figyelmesen vezessenek!

Lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekedni! Lakott területen kívül, éjjel vagy korlátozott látási viszonyok esetén számítani kell fényvisszaverő mellényt nem viselő gyalogos vagy kerékpáros közlekedésére!

A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen – amennyiben nincs kerékpáros átvezetés –, csak gyalogosan szabad átkelni, amennyiben kerékpárral közlekednek, le kell szállniuk róla, és azt tolva kell áthaladniuk az út túloldalára!

Ne feledjék, a közlekedési szabályok betartása, a tolerancia és az odafigyelés mindannyiunk közös érdeke!

ÉM