A GVH vizsgálja a Heti Válasz Strabag-dossziéját

A Gazdasági Versenyhivatal megkapta a Heti Válasz című hetilaptól a Strabag-ügyben összegyűjtött dokumentumokat, amelyek az újság szerint kartellezésre utaló kijelentéseket tartalmaznak. A hatóság elkezdte az iratok tanulmányozását – áll a GVH csütörtöki közleményében. A Heti Válasz az elmúlt időben több cikkben ismertette azokat az osztrák dokumentumokat, amelyek a szintén osztrák Strabag építőipari cég magyarországi autópályaépítéseivel és magyar pártok, főleg az SZDSZ közti kapcsolatokkal, állítólagos korrupciógyanúval foglalkoznak.

Két osztrák újság írt a Strabag magyarországi politikai és gazdasági kapcsolatairól, és a dokumentumokat a Heti Válasz is megszerezte. Egyik cikkében az áll, hogy az utóbbi négy évben 13,5 milliárd forint folyt át az Euro:contact Hungary Tanácsadó Kft.-n, amely az osztrák sajtó szerint Strabag-pénzt juttatott a magyar politika feketekasszájába, a kis tanácsadó cég vezetője bejáratos volt a gazdasági minisztériumba, amelynek egy időben vezetőjéhez, Kóka János SZDSZ-politikushoz köthető érdekcsoporttal közös vállalkozást is alapított. A lap megjegyzi azt is, hogy a korábban a túléléséért küzdő Strabag kormányzati akarat nélkül sosem nyerhetett volna el 360 milliárd forintnyi közpénzt 2003 és 2007 között. Mindemellett úgy találták, hogy az iratokban több utalás található kartellkezdeményezésekre is.

A Heti Válasz felajánlotta a dokumentumokat az ügyészségnek és a GVH-nak, s mindkét helyen elfogadták a felajánlást. A GVH most azt vizsgálja, hogy valóban fennáll-e a gyanúja az elnyert Strabag-útépítések során tiltott versenykorlátozó megállapodásnak, vagyis kartellezésnek. Ha igen, haladéktalanul viszgálatot indít – áll a Versenyhivatal közleményében.Sporthírek