A Greenpeace a génmódosított növények moratóriumát követeli

Génmódosítás-mentes Európát követeltek a Greenpeace aktivistái csütörtökön délelőtt, Budapesten, a Parlament előtt. A nemzetközi szervezet szerint Magyarországnak soros uniós elnökeként kiemelt felelőssége, hogy az engedélyezési rendszert szigorítsák, a jogszabályok felülvizsgálata alatt pedig moratóriumot hirdessenek ki a génmódosított növényekre.

Racka juhokkal és szürkemarhákkal demonstrált csütörtökön délelőtt a budapesti Kossuth téren a Greenpeace. A Parlament előtt felállítottak egy 380 négyzetméteres, biofarmot ábrázoló háromdimenziós festményt is, amely körül 1 millió olyan európai polgár aláírása volt olvasható, akik génmódosítás-mentes Európát akarnak. A nemzetközi szervezet ezért követeli, hogy szigorítsák a GMO engedélyezési rendszert, és amíg nem vizsgálják felül a jogszabályokat, addig hirdessenek moratóriumot a génmódosított növényekre – mondta a Független Hírügynökségnek Tömöri Balázs, a Greenpeace GMO kampányfelelőse.

A Greenpeace szerint azért kell szigorítani az engedélyezést, mert az a hivatal, amely előkészíti az eljárásokat, csak a rövid távú egészségügyi és környezeti kockázatokat vizsgálja, ráadásul a cégek által benyújtott adatokra hivatkozik. Hosszú távon sem az egészségügyi – környezeti, sem pedig a gazdasági-társadalmi hatásokat nem mérlegelik, mielőtt döntést hoznak – tette hozzá Tömöri Balázs.

A demonstráció apropója az volt, hogy Magyarország elnöklésével néhány héten belül szavaz az Európai Tanács arról, hogy milyen feltételeket ad az európai polgári kezdeményezésnek. A Greenpeace és az Avaaz tavaly 7 hónap alatt több mint 1 millió aláírást gyűjtött össze ezekkel a célokkal a 27 tagállamból. Az aláírók ugyanazt kérik, amit a tagállamok, vagyis szigorítást és moratóriumot. Ám a decemberben benyújtott petíció érvényességét az Európai Bizottság vitatja, hogy kitérjen a GMO-téma elől – mondta Tömöri Balázs. A szakember hozzátette: a Greenpeace jogi álláspontja szerint azonban a Lisszaboni Szerződés 2009. december 1-jei életbe lépése óta érvényesek az ilyen kezdeményezések. Az Európai Parlament már nagy többséggel elfogadta a kezdeményezést, és ha az Európai Tanács is megszavazza, akkor érvényes lesz.