BOON - Jegyzet

2016.05.07. 19:30

Tiszták a kezeid?

<em><strong>Orvosként és anyaként egyaránt két dolgot tartok szem előtt. A példamutatást és a problémák, bajok megelőzését. </strong></em><em><strong>Az egészség nem állandó állapot, napról napra tennünk kell érte és vigyáznunk kell rá.</strong></em> <strong>Dr. Győri Csilla írása.</strong>

Orvosként és anyaként egyaránt két dolgot tartok szem előtt. A példamutatást és a problémák, bajok megelőzését. Az egészség nem állandó állapot, napról napra tennünk kell érte és vigyáznunk kell rá. Dr. Győri Csilla írása.

Körzeti orvosként kezdtem a pályám. Vidéken emberközelibb a gyógyítás. A családorvos egymaga végzi a terhestanácsadást, a kisgyermekek gondozását. Az orvosi felvilágosító munka nemcsak kiváltság, de felelősség is. Családokat látogat, és az akut betegségek orvoslásán túl tanácsot ad az egészséges táplálkozásról, a helyes higiénéről, a megelőzésről.

Sok szülővel találkoztam, akik érdeklődőek voltak és nyitottak arra, hogy maguk is tegyenek gyermekük és saját egészségük érdekében. Mikor 2003-ban a megyei kórházba hívtak higiénikus munkakörbe, szívesen mondtam igent. Kihívás volt számomra, hogy emberek tömegeinek segíthetek, még ha a háttérből is.

Mert mi is a kórházhigiéne feladata?

Ha egy mondattal kéne válaszolni, akkor azt mondhatom, hogy a betegek megóvása a nozokomiális fertőzésektől, hogy gyógyultan távozhassanak a kórházból anélkül, hogy egy-egy felülfertőződés súlyosbítaná a meglévő bajt. Ha szeretteink megbetegednek, esetleg kórházba kerülnek, aggódunk az egészségükért. De vajon tehetünk-e bármit is a gyógyulásukért?

Napi tevékenységünk során kórokozó baktériumok, vírusok kerülnek a kezeinkre, a bőrünkre azáltal, hogy megfogunk sokak által érintett tárgyakat, ilyenek például a tömegközlekedési eszközök kapaszkodója, a középületek kilincsei vagy a bevásárlókocsik. Ezen kórokozók eltávolítását szolgálja a kézmosás.

A mindennapi életben is be kell tartanunk bizonyos szabályokat. Kicsi gyermekkortól megtanuljuk, hogy mely élethelyzetekben kell megmosni a kezünket. Étkezés előtt, mosdóhasználat előtt-után mindenképp javasolt a szappanos kézmosás. De vajon gondolunk-e arra, mennyi veszélyt rejthet egy mosatlan kéz, ha az ember ételt készít, vagy akár kontaktlencsét cserél?

Amennyiben kórházba megyünk látogatóként, a hozzátartozónkat védjük, ha a kórterembe lépés előtt kezet mosunk vagy fertőtlenítünk. Mikor hazaérünk is célszerű kezet mosni, hogy a kórházban a kezünkre került kórokozókat eltávolítsuk. Munkám során egyik kiemelt feladatom az orvosok, szakdolgozók oktatása, tájékoztatása. Ehhez nagy türelemre, empátiára és gyakran jó humorérzékre van szükség.

Mert ugyan ki szereti, ha időről időre ellenőrzik és felhívják a figyelmet a mulasztásokra? Egy évtizedes gyakorlattal az általam vezetett higiénés csapat elérte, hogy elfogadnak bennünket, várják a javaslatainkat, hogy közös odafigyeléssel előzzük meg a kórházi fertőzéseket.

Idén a kézhigiéne világnapja alkalmából ezt a tanácsadást kiterjesztettük a betegekre is. A sebészi beavatkozásra váró páciensek azzal, hogy műtét előtt fertőtlenítő tusfürdővel mosakodnak, ha kórházi bennfekvésük vagy otthoni lábadozásuk idején használnak kézfertőtlenítőt, de legalábbis alaposan megmossák a kezüket szappannal, máris sokat tettek a gyógyulásukért.

Ha beteget ápolunk, legyen az felső légúti megbetegedés vagy hasmenéses panasz, a gyakori kézmosás csökkenti a csíraszámot a kezünkön és a betegség továbbterjedését is megakadályozzuk. Mindezeket és a helyes kézmosást tanítjuk a szakrendelőkben várakozó betegeknek.

Az egészség nem állandó állapot, napról napra tennünk kell érte és vigyáznunk kell rá. A kézhigiénés nap szlogenjének azt választottuk, hogy „A jókedved legyen fertőző, ne a kezed!”

Hisz a mosolygós beteg sebe is gyorsabban gyógyul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!