A görög tűzoltók megfékezték a peloponnészoszi erdőtüzeket

A görög tűzoltóság szerdán bejelentette, hogy megfékezte azt a hatalmas erdőtüzet, amely egy héten át tombolt, és több mint 60 emberéletet követelt. “Optimisták vagyunk a tűz elleni harcunk kimenetelét illetően. A tűz továbbterjedésének már nem áll fenn a veszélye” – közölte Nikolaosz Diamantisz, a görög tűzoltóság szóvivője. A magyar csapat várhatóan pénteken indul vissza Budapestre.

A két legnagyobb tüzet még nem tudták megfékezni, mert a helyszín nagyon nehezen megközelíthető. Az egyik a hegyes Peloponnészosz-félsziget Eleia körzetében van, a másik az Évia-szigeti Szeta falu körül tombol. De ez a két tűz sem olyan intenzív már, mert a hőség 40 fokosról 30 fokosra mérséklődött, és az erős, forró szél is alábbhagyott.

A görögországi tüzek ellen 800 tűzoltó és 2 ezer katona küzdött. Támogatásukra csaknem 15 ország küldött speciális tűzoltó repülőgépeket és helikoptereket. Franciaország például 4 vízbombázó repülőgépet küldött. A 4 francia tűzoltó-repülőgép munkáját koordináló André Billot ((bijjó)) kijelentette: “Dolgoztam már nagy erdőtüzeken Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban, de még sosem láttam egyszerre ennyi ilyen nagy tüzet”.

A Budapestről küldött magyar tűzoltóegység kedden és szerdán 30 órán át dolgozott a Szeta falu melletti hegyeken. A magyar tűzoltók feladata az volt, hogy a repülőgépes oltás után ellenőrizzék a terepet, és megakadályozzák az izzó törzsek és gyökerek fellángolását. A magyar tűzoltók szerda este pihenőt kaptak, csütörtök reggel folytatják a munkát, és péntek reggel indulnak vissza Budapestre, tudta meg a Független Hírügynökség Cziva Oszkártól, a csoport vezetőjétől.