A görög rendőrség hajszát indított a hagyományos húsvéti petárdák ellen

A görög rendőrség szerdán országos leszámolást kezdett a petárdák birtoklói ellen, hogy megakadályozza a hagyományos húsvéti robbanásos és égési baleseteket. Görögországban ugyan 1976 óta törvény tiltja a petárdák birtoklását, használatát, adás-vételét, az előírást senki sem tartja tiszteletben. Bármely kis boltban adnak pult alól tüzijátékhoz szükséges anyagokat, és a görögök húsvét előtt nem is keveset vásárolnak belőlük.

Tavaly húsvétkor 1 ember sérült meg a tüzijátéktól, 2000 óta pedig négyen meg is haltak, pedig a rendőrség minden évben figyelmezteti a lakosságot az ünnep előtt, és nagy mennyiségben kobozza el a petárdákat.

A népszokás szerint nagyszombat éjjelén egész Görögországban ropognak a petárdák a templomkertekben. De egyes vidékeken nem elégednek meg ennyivel.

Az Égei-tengeri Kiosz szigetén például Vrontadesz faluban az a szokás, hogy a hívek két csapatban sorakoznak fel egymással szemben, házi készítésű rakéták ezreivel, és egymás felé lövöldöznek úgy, hogy eltalálják a harangtornyot. Az a csapat győz, amely többször találja el a tornyot. A falu fiataljai egész éven át készítik a húsvéti rakétákat. A játékot a 19. században még ágyúkkal játszották.

Az Égei-tenger egy másik szigetén, Kalimnoszon dinamittal robbantgatnak Nagyszombat éjjelén, és ezt a szokást a görög idegenforgalmi hivatal is megemlíti a vidék turistalátványosságai között.Sporthírek