A Google videohirdetéseket rak a YouTube-ra

A Google szerdától újfajta hirdetéseket indít a YouTube-on, jelentette be az internetes cég. A reklámfilmek az eddig megszokott módszer helyett nem a megtekinteni kívánt video előtt, vagy közben jelennek meg, hanem a YouTube-ra felrakott film alsó húsz százalékán, átlátszó formában futnak tíz másodpercig, és a teljes reklámot a hirdetésre rákattintva lehet megnézni.

A Google azt akarta elérni, hogy a felhasználók dönthessék el, melyik reklámokat akarják megnézni, közölte a The New York Times című amerikai lappal az internetes cég médiával foglalkozó igazgatója. Eileen Naughton elmondta, hogy a hirdetőknek húsz dollárt kell fizetniük a reklámfilm ezredik lejátszása után, és ezt az összeget megosztják a video tulajdonosával. Erről a megosztásról részleteket nem árult el.

A hirdetők megválaszthatják, hogy melyik videohoz kapcsolják hozzá a reklámfilmet, és a felrakott video tulajdonosa is eldöntheti melyik cég termékét vagy szolgáltatását reklámozzák filmjével együtt. Az oldalra videokat felrakó emberek meg is tilthatják, hogy reklámok jelenjenek meg alkotásukkal együtt az oldalon.

Eddig a különböző videooldalakon főleg az úgynevezett “pre-roll” reklámfilmeket lehetett látni: ezek a megtekinteni kívánt film előtt jelennek meg, és nem lehet átléptetni azokat. A Google belső vizsgálata szerint a felhasználók hetven százaléka otthagyta az oldalt, amint meglátott egy ilyen “pre-roll” reklámfilmet, míg az átlátszó reklámot mindössze tíz százalék csukta be.