A gondolat erejével

Kornai Jánost – a világszerte ismert és elismert közgazdász-kutatót – leginkább A hiány és az Indulatos röpirat című kötetetek szerzőjeként ismerik. Műveit számtalan nyelvre lefordították, többször jelölték Nobel-díjra.

Egész munkássága és élete Magyarországhoz, a magyar gazdaság kutatásához kötődik, abban gyökerezik. A világhír árnyékában is megőrizte féltő elkötelezettségét a magyar fejlődés segítése iránt.

A gondolat erejével címmel a közelmúltban megjelent önéletrajza nem csupán a közgazdászok, hanem a szélesebb olvasóközönség számára íródott. Beszámol arról a nagy szellemi utazásról, amelyen ifjúságának eszméitől, tévutakon át, eljutott későbbi gondolatrendszeréhez, a szocialista rendszer átfogó bírálatához és a posztszocialista fejlődés problémáinak elemzéséhez.

 Az önéletrajz az apropója egy korszakról szóló nyilvános beszélgetésnek, melyet a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Kara, a Debreceni Akadémiai Bizottság Közgazdasági és Jogi Szakbizottsága, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság Hajdú-Bihar Megyei Szervezete rendez Kornai János részvételével október 13-án, 14 órától a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karán (Debrecen, Kassai út 26.), az A/19-es kari konferenciateremben.