Friss hírek

2010.03.03. 14:08

Nagy lépés Székesfehérváron a hulladékok 60 százalékának újrahasznosítása felé

<p>Székesfehérvár nyugati részén is bevezetik a lakótelepeken a szelektív hulladékgyûjtést, ezzel már az egész városban lehet így gyûjteni a hulladékot. Mivel a szelektív hulladék elszállítása ingyenes, így akár 50 százalékkal is csökkenhet a szemétszállítás díja azoknál, akik élnek a lehetõséggel - jelentették be sajtótájékoztatón, szerdán.</p>

Hét lakótelepen vezetik be mostantól a szelektív gyûjtést. Április végéig 3-4 lépcsõház kap a mûanyagoknak egy nagy, 1100 literes konténert. Ebbe az üdítõs és ásványvizes palackokat, tejfölös, öblítõs és mosószeres dobozokat is bele lehet dobni, de csak az után, amikor kimosták. Mivel a szelektív hulladék elszállítása ingyenes, így akár 50 százalékkal is csökkenhet a szemétszállítás díja, ha élnek vele az emberek - mondta Damsits László, a Környezetvédelmi és Kommunális Iroda munkatársa.

Damsits László cáfolta azt a városi legendát, hogy a szelektíven gyûjtött hulladékokat ömlesztve szállítják el Fehérváron. Sokan ezért nem élnek a lehetõséggel- mondta. Pedig ahogy azt törvény is elõírja a külön gyûjtött anyagokat külön szállítják el, és újrahasznosításra értékesítik õket. Uniós direktíva, és a hulladékgazdálkodási törvény is elõírja, hogy 2012-tõl az újrahasznosítható hulladék 60 százalékát hasznosítani kell. Ennek elsõ lépése a szelektív gyûjtés, ezért fontos, hogy a város teljes területén bevezetésre kerül- hangsúlyozta Damsits László.

A múlt év nyarán családi házaknál kezdõdött meg Székesfehérváron a szelektív gyûjtés és szállítás, októbertõl pedig a lakótelepeken. A papír gyûjtése már régebb óta külön történik, az üvegeket pedig a hulladékszigeteken kihelyezett konténerekbe lehet tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!