A Golden Gate is lezuhanhat…

Hídkatasztrófa Minneapolisban
Hídkatasztrófa Minneapolisban
Washigton, Minneapolis – Az Egyesült Államokban lévő, összesen mintegy 600 ezer hídnak a negyede már 2005-ben javításra szorult. Húsz autópályahídnak pedig kifejezetten azonnali javításra van szüksége. Most már az is kiderült, hogy a leszakadt híddal már 1990 óta komoly gondok voltak, és ezt az illetékesek is tudták.  Hídkatasztrófa Minneapolisban 2007.08.02. 

Lassan halad a mentés a minneapolisi beomlott híd körül, sőt, napszálltakor a búvárok le is álltak a kereséssel, mert a Mississippi folyónak az a szakasza örvényekkel teli, és nagyon veszélyes.

Még mindig több mint tíz jármű van a folyóban, de azt nem tudni, hogy bennrekedtek-e áldozatok is. Eddig négy halálos áldozatról számoltak be, de ez az arány valószínűleg, sőt, bizonyosan növekedni fog, hiszen mintegy harminc-negyven az eltűntek száma. Közben a szakemberek már csütörtök reggel óta vizsgálódnak, hogy mi lehetett a katasztrófa oka.

A híd darabjait most megpróbálják összegyűjteni és összerakni, hátha abból leszűrhető valami. Tim Pawlenty, Minnesota állam kormányzója tegnap délelőtt még azt mondta, hogy a híd 2006-os felülvizsgálatakor nem találtak hibát, minden rendben volt. Délutánra már finomított a mondandón, és úgy fogalmazott: apróbb-cseprőbb, kisebb hibák mégiscsak voltak, de nem adtak okot aggodalomra. Estére pedig már az derült ki, hogy a hidat igenis meg kellett volna javítani. A híddal ugyanis már 1990 óta komoly gondok voltak, és ezt az illetékesek is tudták.

“Strukturális bajok vannak” – figyelmeztettek a szakemberek, csakhogy a hidat erre nem rendesen megjavították, hanem toldozták-foltozták.

“Azt hittük, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk” – nyilatkozta Minnesota állam fő hídmérnöke, Dan Dorgan. A szövetségi kormány közlekedési minisztere, Mary Peters valamennyi állam illetékeseit arra szólította fel, hogy azonnal vizsgáljanak meg minden hasonló autópályahidat (amelyből 756 van szerte az Egyesült Államokban). Néhány kormányzó már el is rendelte a vizsgálatokat.

A radio.hu cikke. A témáról részletesebben itt olvashat.

Kapcsolódó anyagok:

  • A rendőrség 4-re csökkentette a halottak számát, 30 ember eltűnt
  • Kongói vonatbaleset – legalább 100 halott
  • Árvíz Indiában: 12 millió ember menekül