A globális felmelegedés miatt trópusi betegségek is megjelenhetnek Magyarországon

A klímaváltozás, a globális felmelegedés miatt olyan betegségek is megjelenhetnek majd Európában, így Maygarországon is, amelyek most csak a trópusokon jellemzőek. Az egyre extrémebb időjárás, a nagy árvizek, a nagy szárazság olyan kihívást jelent az egészségügynek is, amelyre időben fel kell készülni. A klímaváltozás egészségügyi kockázatairól, a megelőzésről tartottak szakmai tanácskozást kedden a Magyar Vöröskereszt székházában.

A felmelegedés új kórokozók megjelenését is jelentheti, és azt is, hogy az antibiotikumok egyre hatástalanabbak lesznek ezekkel szemben – mondta a Független Hírügynöökségnek a tanácskozás egyik előadója, Melles Márta az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója. Ezen kívül fel kell készülni a bioterrorizmus terjedésére és kezelésére is – tette hozzá.

A főigazgató felhívta a figyelmet, hogy most is van Magyarországon olyan szúnyog, amely a Maláriát terjesztheti. Ennek a betegségnek még nem találták meg a tökéletes ellenszerét. Bár a hazánkban hagymáznak, illetve mocsárláznak nevezett betegséget 1963-ban sikerült megfékezni, az időjárás változása miatt ismét veszélyt jelenthet. Ezért fokozott higiénés rendszabályokra van szükség.

A klímaváltozáson túl a járványügyi szakembereknek arra a veszélyre is fel kell készülniük, hogy az emberek egyre többet utaznak, például évente a világban 2 milliárdan szállnak repülőre. Így egy-egy új betegség nagyon gyorsan terjedhet – mondta a főigazgató.

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó bizottsága idén februárban tette közzé azt a jelentést, amelyből kiderül: az utóbbi 100 évben a levegő hőmérséklete 0,74 celsiussal emelkedett, a tengerek vízszintje 17 centiméterrel nőtt. Az északi tengerek jégtakarója tízévente 3 százalékkal zsugorodik, nyári időszakban ez eléri a 7 százalékot. A jelentés szerint a következő 100 évben az átlaghőmérséklet további 1-6 celsiussal nőhet, a tengerszínt pedig 0,2-0,6 méterrel emelkedhet. Az előrejelzések szerint Magyarországon 2025-re 0,9 százalékkal nő az átlaghőmérséklet, és bár nem jelentős mértékben, de csökken a csapadék mennyisége.