A GKM vitatja Lenkovics Barnabás megállapításait a mellékvonalak megszüntetéséről

Több ponton sem ért egyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) Lenkovics Barnabás ombudsman észrevételeivel a vasúti mellékvonalak megszüntetésével kapcsolatban. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerdán tette közzé megállapításait, miután egy panaszos kérésére megvizsgálta a történteket.

A GKM – a tárca közleménye szerint – tiszteletben tartja az állásfoglalást, ám több ponton nem ért egyet. Így például egyes mellékvonalak megszüntetését véleményük szerint alapos előkészítő munka előzte meg. Kérdezőbiztosok mérték fel a szerelvények kihasználtságát és ez is azt bizonyította, hogy nagyon kevesen utaznak az érintett vonalakon.

A tárca szerint az utasok legalább ugyanolyan vagy jobb helyzetben vannak most, hiszen egyes vonalakon a buszok hosszabb útvonalon közlekednek, a megállók a városok központjában vannak, és az utasok nagy része gyorsabbnak tartja a buszokat, mint a vonatokat. Lenkovics Barnabás megállapításaiban azonban az szerepelt, hogy a vonatok leállításával az emberek autókba kényszerülnek, melyek károsanyag-kibocsátása és zaja is nagyobb, mint a vonatoké. Ráadásul az elzárt, kistelepüléseken élő idősek és diákok mozgása egyre nehezebbé válik.

A GKM közleményében szerepel még, hogy a tárca folytatja a vasúti reformot. A MÁV jövő évi menetrendjének egyeztetésekor is figyelmet fordítanak arra, hogy a konvergenciaprogramban rendelkezésre álló költségvetési keretek között az utasoknak legmegfelelőbb megoldás szülessen.