A gépek készen állnak, a hóügyelet beélesítve Miskolcon

A gépszemlén
A gépszemlén - © Fotó: ÉM
Miskolc – Megfelelő mennyiségű munkagéppel és sík­talanító anyaggal várják a telet Miskolcon.

November 15 és március 15 között van a téli síktalanítási időszak, ez alatt 11 hótológép áll rendelkezésre Miskolcon – tudtuk meg a MiReHuKöz telephelyén tartott tájékoztatón szerdán.

Pluszgépek, ha kell

Miskolcon ugyanis a téli gépi takarítási feladatot idén is a cég nyerte el közbeszerzési eljáráson. Mint dr. Schweickhardt Gyulától, a Miskolci Városgazda ügyvezető igazgatójától megtudtuk, az idén januári nagy hóesés tapasztalatait feldolgozták és ennek eredményeként hét nagy és hét kisebb rakodóra is kötöttek készenléti szerződést.

– Figyeljük a meteorológiai előrejelzést, ha látjuk, hogy hóhelyzet közeleg, akkor előtte 24 órával elrendeljük a készenléti állapotot és két órán belül ki tudnak állni a gépek. A gépi feltételek maximálisan adottak, 500 tonna homok, 1000 tonna só és 30 ezer liter kalcium-klorid rendelése megtörtént. A kézi síktalanításhoz 134 helyre helyeztünk ki a városba szóróanyagot, a létszám rendelkezésre áll. Önálló hóügyelet működik külön telefonszámmal, e-mail-címmel, 12 órás folyamatos ügyeletet látnak el, ha szükséges, akkor többletkapacitást adunk mellé – mondta el. Hozzátette: a lakóövezetekben a tulajdonosoknak is van tisztántartási kötelezettsége, erre a feladatra nekik is fel kell készülni. Mivel a jövő héten még nem számítanak hóra, ezért készenléti jelleggel működik az ügyelet és amikor szükséges, akkor élesítik a teljes feladatellátást.

A közterületek és díjköteles várakozóhelyek kézi síkosságmentesítését a Miskolci Városgazda Kft. végzi a közmunkaprogram keretében foglalkoztatott munkatársakkal és a társaság tulajdonában álló kisgépekkel. A munkák sorrendjének kijelölésekor elsőbbséget kapnak a gyalog­átkelőhelyek, lépcsők, rámpák, valamint a villamos- és buszmegállók.

– Horváth Imre –