A gázolaj nem robbanhatott a kamionban

Tűzhalál Ukrajnában
Tűzhalál Ukrajnában
Debrecen, Ukrajna – Nem ismerem az eset körülményeit, de kizártnak tartom, hogy a tankban lévő gázolaj gőze robbant volna be – mondta el a Napló érdeklődésére Kardos Mihály, az Anita-Tranzex Kft. műhelyfőnöke.

Ha egy égő cigaretta beleesik a kamion tankjába, akkor ott el is alszik.

Az Ukrajnában szerencsétlenül járt hajdúsámsoni kamionos fiatalember családja úgy tudja, hogy a kamion üzemanyagtartályában lévő gázolaj gőze lobbanhatott be, és ez okozhatott halálos égési sérüléseket a sofőrön.

Miután a HAON munkatársa hiába próbált információhoz jutni a tragédia feltételezhető okáról hazánk ukrajnai konzulátusának ungvári kirendeltségén, az egyik legnagyobb hajdú-bihari fuvarozó cég műhelyfőnökétől kértünk (szak)véleményt.

– Nem ismerem az eset körülményeit, de kizártnak tartom, hogy a tankban lévő gázolaj gőze robbant volna be – kezdte Kardos Mihály, az Anita-Tranzex Kft. műhelyfőnöke, hozzátéve, hogy még a cseppfolyós gáz sem tud ilyen módon berobbanni. A szakember állítása szerint égő cigaretta nem, csak szikra idézheti elő az esetleges belobbanást. – Az előfordulhat (bár nem valószínű), hogy a sofőr valamilyen fagymentesítő adalékot használt, ami a tartályban gázt fejleszthetett, és az robbant be – utalt egy másik lehetséges okra a műhelyfőnök.

Hiába várták haza a kamionost

Csütörtökön elhunyt az Ukrajnában hétfőn súlyos égési sérüléseket szenvedett magyar kamionsofőr. Még beszélt családtagjaival a kórházban. Helikopterrel haza akarták hozni.

Csütörtökön délelőtt élettársa, Törzsök Ágnes elmondta, hogy a férfi nem kap megfelelő kezelést a kinti kórházban, közönséges ágyban fekszik az égési sérülteknél elengedhetetlen speciális ágy helyett.

A család szerette volna ha itthon, jobb körülmények között ápolják a beteget, s kereste a módját hogyan hozathatnák haza helikopterrel.

Bizakodtak, hiszen túlélte az első 48 órát és rendkívüli élni akarás volt benne. Sajnos, hiába minden: délután kaptuk a hírt, hogy a fiatalember elhunyt.

ELŐZMÉNYEK
2007. április 26.: A biztosításon múlik a megégett sofőr sorsa? – Haza kellene hozni a megégett magyar kamionsofőrt, de a család költségére. Élettársa úgy tudja, a kamion tartályában lévő gázolaj gőze robbant be.

2007. április 25.: Égett a sofőr, mint a máglya – Testének kilencven százaléka megégett annak a kamionsofőrnek, aki eddig tisztázatlan okból kifolyólag egy ukrajnai parkolóban gyulladt meg.