A gazdasági tárca szerződéseibe betekinthetett, de kérdéseire nem kapott választ Cser-Palkovics András

A gazdasági minisztériumtól kért iratokba betekinthetett kedden délelőtt, de kérdéseire nem kapott választ a Fidesz országgyűlési képviselője. Igy továbbra sem lehet tudni, miért kötött a tárca külső cégekkel megbízási szerződéseket olyan feladatokra, amelyeket a minisztérium munkatársainak kellene elvégezniük – közölte Cser-Palkovics András. A párt helyettes szóvivője kifogásolta, hogy a közérdekű adatokat tartalmazó iratokat a minisztériumba érkező újságíróknak nem mutatták meg.

Megnézhette azt a 21 dossziét, amit két héttel ezelőtt kért, de tartalmi kérdéseire nem kapott választ – mondta el Cser-Palkovics András a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) épülete előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján. A Fidesz országgyűlési képviselője közölte: írásban kell beadnia kérdéseit, amelyre a tárca munkatársainak ígérete szerint a törvényes határidőn belül választ kap. A politikus szerint érthetetlen, miért nem nézhették meg az újságírók is az iratokat, mikor a minisztérium alkalmazottai is elismerték, hogy közérdekű adatokról van szó.

Médiakapcsolatok kiépítése címén 2 millió forintos szerződést között a tárca egy külső céggel. Ezt a munkát a minisztérium sajtóosztályának kellene elvégeznie – jelentette ki Cser-Palkovics András. Ugyancsak külső cég foglalkozik a hivatalos delegációk szállásának és étkeztetésének szervezésével, ezeket a foglalásokat a Fidesz helyettes szóvivője szerint szintén meg lehetne oldani a minisztériumon belül. A bemutatott szerződések szerint szakértői anyag elkészítésére kapott megbízást egy vállalkozás, amely a munkát alvállalkozónak adta tovább – közölte a képviselő.

Cser-Palkovics András szerint törvénysértésre is utalnak jelek: volt olyan cég, amelyik már akkor megkapta a minisztériumi megbízást, amikor még be sem volt jegyezve, sajtófigyelést rendeltek meg egy építőipari vállalkozástól, más külső cégeknél pedig a minisztérium egykori, “kiszervezett” munkatársai dolgoznak. A képviselő közölte: napokon belül beadja kérdéseit írásban, a többi között azt is szeretné megtudni, írt-e ki a GKM pályázatokat ezekre a munkákra. Mindezek mutatják, hogy a minisztérium nem működik megfelelően, a távozni készülő gazdasági miniszter, Kóka János nem maradhat posztján decemberig – tette hozzá a politikus.

A minisztérium a törvényes előírásokat betartva lehetőséget biztosított Cser-Palkovics Andrásnak, hogy betekintsen a tárca által kötött, 5 millió forint alatti szerződésekbe és az azok alapján készült anyagokba. A szerződéseket a minisztérium a honlapjára is feltette – áll a GKM keddi közleményében. A dokumentum szerint a minisztérium – összetett feladatköréből adódóan – rendszeresen igénybe vesz külső szakértőket. A tárca minden olyan esetben külső céggel köt szerződést, amikor egy adott szakmai feladatot olcsóbban el lehet végeztetni piaci szereplővel.

A közlemény szerint ugyanez a hatékonyságra való törekvés vezérelhette 1998 és 2002 között a Chikán Attila, illetve a Matolcsy György által vezetett gazdasági minisztériumot is, amikor különféle kommunikációs és tanácsadói feladatokra szerződések százait kötötték. Az adatok szerint 2000-ben és 2001-ben a minisztérium 681 különböző szerződést kötött külsős tanácsadói, kommunikációs és egyéb feladatokra, összesen közel 625 millió forint értékben – áll a közleményben. 2001-ben a minisztérium alkalmazottainak létszáma 568 fő volt. A feladatok azóta kibővültek, a létszám viszont nem: most 567-en dolgoznak a tárcánál. A minisztérium egy év alatt 20 százalék feletti költségcsökkentést ért el.