A gazdasági minisztérium tartalékaiból pótoltatná a főpolgármester az útfelújításoktól elvont pénzt

Demszky Gábor főpolgármester azt kérte Kóka János gazdasági és közlekedési minisztertől, hogy a tárca tartalékaiból pótolják azt az 5 milliárd forintot, amelyet a megszorítások miatt vettek el az idei útfelújítási program költségvetéséből. Kóka János a jövő héttől tárgyalna a kérdésről. Demszky Gábor elmondta azt is, hogy idén több mint 100 kilométernyi utat hoznak rendbe Budapesten, 10, 6 milliárd forintból.

Csaknem 50 kilométernyi út felújítását a 2008-2011 közötti időszakra tolták át. Ezeket részben összekötik az érintett városrészek csatornázásával, részben a “Budapest szíve” projekt keretében teljesen átépülnek – ezt már Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes mondta kedden újságíróknak. A 23 szakasz között van egyebek mellett a IV. kerületi Fóti, a X. kerületi Maglódi, illetve a XVIII. kerületi Nagykőrösi út.

Az idei első ütemben 38 útszakaszt újít fel a főváros, a lezárult közbeszerzési eljárások alapján erre csaknem 2,3 milliárd forintot fordítanak. Új burkolatot kap egyebek mellett a III. kerületi Vörösvári út, az V. kerületi Kálmán Imre utca, a X. kerületi Bihari utca és a XXIII. kerületi Grassalkovich út városszéli szakasza is.

A második ütemben 34 budapesti utat hoznak rendbe. Ezekre a pályázatot már kiírták. Az ajánlatokat április 13-ig lehet benyújtani, a nyertes cégeket a tervek szerint május közepéig hirdetik ki.