A gazdaság a döntő szempont az amerikai elnökválasztásnál – Obama növelte előnyét

Tovább növelte előnyét Barack Obama az amerikai elnökválasztási versenyben. A hétvégén készített felmérés szerint az amerikaiak 53 százaléka adná a demokrata párti jelöltre a voksát, míg a republikánusok embere, John McCain csak 43 százalékot érne el. A közvélemény-kutatást készítő szakemberek szerint még nem volt példa arra, hogy egy elnökjelölt le tudta volna dolgozni a tíz pontos hátrányát a választásig hátralévő három hét alatt.

A felmérés azt is megmutatta, hogy a mostani választás döntő kérdése a gazdaság. Tíz válaszolóból kilenc azt mondta: aggasztja az amerikai gazdaság helyzete, tízből heten a saját anyagi helyzetüket is veszélyben érzik. Összesen 55 százalék nyilatkozott úgy, hogy a gazdaság lesz az a gyakorlatilag egyetlen téma, aminek alapján dönt majd a két elnökjelölt között.

A felmérés szerint 53 százalék inkább Obamát tartja alkalmasnak arra, hogy megoldja a gazdasági válsággal kapcsolatos gondokat, szemben a McCainben bízók 37 százalékával. Amióta először felteszik ezt a kérdést, vagyis 1973 óta, most válaszolták a legtöbben, 90 százaléknyian, hogy az Egyesült Államok veszélyesen rossz úton halad.

Míg három évvel ezelőtt a megkérdezettek 69 százaléka bízott abban, hogy eleget tud megtakarítani nyugdíjas éveire, most csak 44 százalék válaszolt hasonlóan. Közben George Bush elnök népszerűsége is mélypontra zuhant: már csak 23 százalék ért egyet politikájával, 73 százalék viszont elutasítja.Sporthírek