A gasztroblogger nagymama ajánlja

A gasztroblogger nagymama ajánlja
Emőd – „Süssünk, főzzünk házias ételeket szeretteinknek!” Emődi olvasónk (nyugdíjas, „főállású nagymama”), Révai Józsefné Marika évekkel korábban szerepelt már lapunk Konyha oldalán: befőzési tippjeit osztotta meg velünk. Most a neten „találkoztunk össze”, minthogy gasztroblog indítására adta a fejét.

Blogjának (http://haziasan.wix.com/blog) mottója: Süssünk, főzzünk házias ételeket szeretteinknek! Kapva a lehetőségen, kértünk tőle egy szilveszterre való receptet, s hamarjában kaptunk is.

ÉM-SZK

Aszpikos májpástétom

Egy kiló csirkemájból (szív nélkül) finom pörköltet készítek. Sót nem teszek bele, hogy puha maradjon. Ha kihűlt, fűszerezem majoránnával, fehér őrölt borssal, hozzáadok egy Rama margarint (egészségesebb a vaj – a szerk.), majd sózom, s mindezt összeturmixolom. Ha nagyon jót akarok, akkor a májpörköltet ledarálom húsdarálón, így sokkal jobb lesz a massza állaga.

Egy liter vizet felforralok, beleteszek 1 evőkanál ételízesítőt, 3 nagy babérlevelet. Ha mindez összeforrott, külön edényben hideg vízzel elkeverek 1 tasak zselatint, hozzáöntöm a fövő vízhez. Itt óvatosnak kell lenni, nehogy csomós legyen! Hagyom langyosra hűlni.

Közben két őzgerincformát kibélelek folpackkal, és mindkettő aljára öntök egy keveset a folyadékból, amelyet majdnem dermedésig hagyok állni. Ekkor kanállal rásimítom a pástétomot, elfelezve a két forma között. Végül felöntöm a formákat a maradék lével. Mehet a hűtőbe!
Másnap a formából kiborítva lehet szépen szeletelni.

Tipp: franciasalátával tálaljuk.




Sporthírek






hirdetés