A garázdasággal gyanúsított hangácsi nő szabadlábra helyezését kérik

Hangács, Miskolc – A hangácsi halálos tömegverekedés egyik gyanúsítottjának szabadlábra helyezését kéri a bíróságtól a Roma Polgárjogi Alapítvány. Az asszony – aki ellen felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt indult eljárás – a verekedés következtében elvesztette a férjét és a bátyját is. Az áldozatok temetése szombaton lesz.

Horváth Aladár, az RPA elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a bíróság soron kívül – lehetõleg még pénteken – döntsön a nõ szabadlábra helyezésétõl. Mint hozzátette: az asszonyt is megverték, gyakorlatilag a kórházból vitték a börtöncellába. Véleménye szerint nehezen érthetõ, hogy az öt, gyilkossággal gyanúsított férfi mellett a garázdasággal vádolt asszonyt is elõzetes letartóztatásba helyezték, aki a férjét próbálta védeni. Horváth Aladár ugyancsak elfogadhatatlannak tartja, hogy a nõ bilincsben menjen két legközelebbi hozzátartozójának temetésére.

A rendõrségi vizsgálat szerint a Borsod megyei Hangácson január 30-ára virradó éjszaka két társaság szólalkozott össze a helyi pincesoron. Karókat, botokat ragadtak és egymásnak estek. A tömegverekedés után egy 40 és egy 31 éves férfi maradt holtan a helyszínen. A Borsod megyei bíróság öt gyanúsítottat emberölés, egy nõt pedig felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt helyezett elõzetes letartóztatásba.

Szabó József, a megyei bíróság szóvivõje a Független Hírügynökségnek elmondta: elsõ körben az ügyészség dönthet a szabadlábra helyezésrõl, ha ott elutasító határozat születik, akkor kerül a beadvány a bírósághoz. Ugyancsak az ügyészség dönt arról is, hogy az elõzetes letartóztatásban levõ nõ részt vehet-e hozzátartozói temetésén. Bár a Borsod megyei fõügyészség szóvivõjét nem sikerült elérni, a Független Hírügynökség más forrásból úgy értesült, a végtisztesség idejére kiengedik az asszonyt a börtönbõl.