A gabona felét sem aratták még le Szlovákiába

A gabonamennyiség felét sem takarították még be Szlovákiában. A múlt heti csapadékos időjárás ugyanis szinte mindenhol megakasztotta a munkát, ezért például azokban a déli, délnyugati régiókban sem fejeződött be az aratás, amelyekben hagyományosan korábban végeznek ezzel.

Az árvíz sújtotta északkeleti országrészben, a Bártfai járásban hétfőig egyáltalán nem kezdhették meg a betakarítást. A pozsonyi agrárkamara szerint hétfőig csak a gabonafélék teljes vetésterületének 40 százalékán arattak le, a raktárakba 1,2 millió tonna termés került.

A repcének a 70 százalékát sikerült betakarítani a hét elejéig, az eddigi betakarított mennyiség 317 ezer tonna. Kombájnokra vár még körülbelül 40 ezer hektár.

Árpából 550 tonna az eddig betakarított mennyiség, az átlagos hektárhozam pedig megközelítőleg 4,2 tonna. Ennél is nagyobb, öt tonna körüli hektárhozamot várnak a szakemberek búzából, de itt pontosabb számokkal egyelőre azért nem szolgálhatnak, mert a termés kétharmada még a földeken van.Sporthírek