Nagyvilág

2013.06.12. 13:12

Sárkányhajó versenyekkel és bambuszlevélbe kötözött ragadós rizzsel ünnepelnek a kínaiak

Peking, 2013. június 12., szerda (MTI) - A sárkányhajó ünnepét tartják az ötödik holdhónap ötödik napján, vagyis szerdán Kínában.

Peking, 2013. június 12., szerda (MTI) - A sárkányhajó ünnepét tartják az ötödik holdhónap ötödik napján, vagyis szerdán Kínában.

A naphoz tartozó elmaradhatatlan szokás a bambusz-, vagy nádlevélbe göngyölt, piramis alakú, töltött ragadós rizs, az ilyenkor a piacon és az élelmiszer boltokban is kapható cungcö készítése, illetve fogyasztása. Idén a kínai központi televízió több versenyről is beszámolt, és például az észak-kínai Hopej tartomány Hantan városában megrendezett versenyen a győztes 3 perc alatt 15-ötöt csomagolt be.

Valamennyit színes cérnaszállal, vagy fonallal kötik össze, egyrészt hogy ne nyíljanak szét, másrészt, hogy megkülönböztethessék őket az ízesítésük szerint. Vannak édesek és sósak, így van, amelyikben datolya van, vagy édes bab, gesztenye, míg másokban lótusz mag, sós kacsatojás sárgája, és főleg hús. Hantanban 30 félét tudnak készíteni. Az egyik hivatásos "cungcö gyártó" azt mondta, hogy ezekben a napokban annyit tud eladni, mint máskor két hónap során.

A hagyomány szerint ilyenkor a kegyvesztett ókori költőre, Csu Jüanra emlékeznek, aki bánatában, 278-ban a Milo folyóba ölte magát. A legenda szerint ott, ahol Csu a vízbe fúlt, az emberek rizscsomagokat dobtak a folyóba, hogy megóvják a halaktól a költő testét.

A Kínában a nyárkezdet ünnepének (tuanvu csie) emlegetett napon sok helyütt - ahol tehetik - folyókon, tavakon látványos sárkányhajó versenyeket rendeznek, másutt templomba mennek. A dupla ötös ünnepet a szárazföldi Kínán kívül - szintén munkaszünettel - hagyományosan Tajvanon és Hongkongban is megtartják.

Az ünnep 2008-ban kapott ismét állami "rangot", 1949, az új Kína kikiáltása után - másokkal együtt - a feudális múlt maradványának, jelképének tekintették, és így nem került a piros betűsök közé.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!