A fuzárium toxinjai nem bomlanak le hő hatására

A fuzárium penészgomba mérgei, így a don-toxin sem bomlik le hő hatására – mondta a Független Hírügynökségnek Kovács Melinda egyetemi tanár, a fuzárium penészgomba mérgeinek kutatója csütörtökön. A szakember felhívta a figyelmet: ezekre a mérgekre általában az a jellenző, hogy nagyon ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben.

Kovács Melinda elmondta: Annyira ellenállóak ezek a toxinok, hogy ha a tápcsatornába kerülnek még a gyomorsósav sem képes közömbösíteni ezeket. A Diamant Malom szennyezett lisztje kapcsán épp ezért a szakember szerint is az a legjobb megoldás, ha bárki, aki ebből a termékből vásárolt, visszaviszi azt az árusítás helyére.

Kovács Melinda azt is elmondta: a magyar időjárási viszonyok kedveznek a fuzárium penészgomba terjedésének, amely már a szántóföldön toxinokat termel, de nem megfelelő tárolási körülmények esetén a betakarítás után is folytatja a méregtermelést. Hozzátette: a lisztben talált don-toxin a legenyhébb fuzárium méreg, enyhe lefolyású betegséget, ételmérgezéshez hasonló tüneteket, hányást hasmenést okoz.

A fuzárium penész gomba egy másik hormonális hatású F2 nevű toxinja is pár hete a hírekbe került. Egyes szakértők szerint ez okozhatta azt, hogy egy 5 éves kislány menstruálni kezdett, illetve hogy egy 10 éves kisfiú mellei nőni kezdtek. Kovács Melinda sem zárta ki az összefüggést és egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a fuzárium mérgek együttes hatását még nem ismerik. Tehát elképzelhető, hogy egy mérésnél egy termékben minden toxin határérték alatt szerepel, a minimálisan jelenlévő mérgek együttesen azonban káros hatást fejthetnek ki.