A fűszernövények specialistája imád versenyezni

Versenyeken indul, hétvégenként ő főz, specialitásai a különlegességek és a reformétkek, mesélt önmagáról Szladics István, akitől megtudjuk, számára kikapcsolódás, hobbi a konyhában forgolódni…

Tardi kakaspörköltfőző verseny (ezüst érem), Márton napi vígasságok, Bogács (különdíj), Pisztrángsütő verseny, Szilvásvárad (első díj): csak néhány verseny (és helyezés) azok közül, amelyeken a miskolci Szladics István megfordult. István egyébként kollégánk, hiszen helyi kereskedelmi rádiók értékesítési igazgatójaként dolgozik.

Felesége tanítványa

A főzés a hobbim, kikapcsol a szellemi munka után – mondja. Azt is megtudhatjuk, hogy tudományát (ma már igazán annak nevezhető) a feleségének köszönheti. Mint sok-sok férfi, ő is csak zsíros kenyeret tudott készíteni, amíg meg nem született első gyermekük. Ám amikor a feleség a császármetszés után az ágyból vezényelte le a paprikás krumpli elkészítését, István is „ráérzett a főzés ízére.”
Elkezdtem sürgölődni a konyhában, és rájöttem, van hozzá érzékem – emlékszik vissza a kezdetekre. Arra viszont nem, hogy lett volna egyetlen étel is, aminek elrontása kedvét szegte volna.
Ma már majd’ minden hét végén ő főz (a felesége a hagyományos ételek, ő a különlegességek és a reformétkek specialistája), alkalmanként négy-öt féle étel is elkészül ilyenkor. A fiúk ugyanis Pesten kollégista, muszáj neki csomagolni egy kis hazait, lányuk pedig vegetáriánus…

Van Zsófi nénije

A legfontosabb az alapanyag, vallja Szladics István. Hipermarketekben már régóta nem vásárol, a piacon van neki Zsófi nénije Szirmáról, tőle, és más, bevált kistermelőktől veszi a sajtot, a tejet, a tojást, a csirkét, a zöldségeket. Még a fél disznót is. Ételeinek talán legfontosabb összetevői azonban a fűszernövények, ebből mindig van friss otthon és a kiskertben is.
A versenyek alig négy éve érdeklik. Hivatalból vett részt az egyiken rádiósként, ott javasolták, induljon ő is. Annyira megszerette a hangulatukat, hogy amikor csak teheti, részt vesz a megmérettetéseken.
Nem is annyira a sikerért – jegyzi meg. – Hanem mert szeretek alkotni, újat kitalálni. Meg a baráti körért. S mert sok új fortélyt, konyhai praktikát lehet ott megtanulni.

Bazsalikomos csirkemell, „ahogy én szeretem” – módra
(Ezt az ételét egy emődi versenyen díjazták (második helyet ért). István azért (is) kedveli, mert variálható. Másféle húsból – pulyka, szűzérmék -, más zöldségekkel, gyümölcsökkel is elkészíthető. Akár kerti partin is megsüthető.)
Vékonyra klopfolunk személyenként 2-2 szelet csirkemellet, sózzuk, borsozzuk. Ezután készítünk egy nagyon jóízű és illatú masszát: sok friss bazsalikomlevelet, 4 cikk fokhagymát, decinyi olivaolajat, 1 közepes fej lilahagymát sűrű masszává turmixolunk. A csirkemellet bekenem a masszával, ráteszünk egy szelet sajtot (füstöltet, de lehet lapka, trapista is), erre egy szelet bacon szalonnát és egy szelet cukkinit (uborkavágón hosszába végigvágjuk, hogy vékony szeletet kapjunk), föltekerjük mint a töltött káposztát és vékony baconszalonnával összefogatjuk. Olívaolajban, teflonsütőben lassú tűzön átsütjük. (Közben alufóliával befedjük.)
Köret:
Zöldséggyöngyökkel tálaljuk. Karalábévágóval minél többféle zöldséget, céklát, karalábét, sárgarépát, cukkinit, tököt, krumplit felvagdosunk, s olívaolajon restre (azaz még roppanósra) pároljuk. Tálaláskor olívaolajon megpárolt újhagymát sakktáblaszerűen lerakunk, közepére kerül a kész étel kettévágva, majd minden kockába más-más színű zöldséget teszünk.