A Fülöp-szigeteket fenyegeti Kína a hadsereg lapjában

  Peking, 2012. május 10., csütörtök (MTI) – Kína fegyveres erői nem engedik, hogy az országot megfosszák a Huangjan (Huangyan) sziget feletti szuverenitásától – szögezi le a kínai hadsereg napilapja csütörtöki számában, amelyben több írás is foglalkozik a vitatott hovatartozású dél-kínai-tengeri sziget körüli diplomáciai huzavonával.

Kína önmérsékletet tanúsított a Huangjun szigetnél történt incidensben – utal a Csiefangcsün Pao (Jiefangjun Bao) arra, hogy egy hónapja kínai halászhajókat tartóztattak fel a Fülöp-szigeteki hatóságok, de – teszi hozzá – “ha valaki Kína kedvességét tévesen gyengeségnek ítéli, Kínát pedig +papírsárkánynak+ tartja…, az súlyosan téved”.
A cikk már a címében óv attól, hogy “bárki akár egy félhüvelyknyit is megpróbáljon elvenni Kína területéből”, s arra figyelmeztet, hogy a bölcs viselkedés (Manila részéről) ilyen helyzetben az lenne, ha “a kísérletet feladja, tartja magát a nemzetközi törvényekhez, s a kínai emberek, valamint a nemzetközi közösség bocsánatát kéri”.
A fenyegető hangú írás azzal vádolja a Fülöp-szigeteket, hogy a már egy hónapja tartó konfliktus kiélezésére törekszik, hajókat küld a szigethez, félrevezeti közvéleményét és a nemzetközi közösséget.
A szerző emlékeztet arra, hogy Kínának – amikor szegény volt és gyenge – már sok megaláztatásban volt része; betolakodók foglalták el, darabolták fel a területét.
Kína szuverenitása a sziget felett történelmi és jogi alapokon nyugszik – írja végül a Népi Felszabadító Hadsereg újságja. Hozzáteszi, hogy bármilyen “trükkhöz” is folyamodik a Fülöp-szigetek, az a tény sosem fog megváltozni, hogy a Huangju sziget Kínához tartozik. Minden valószínűség szerint a Fülöp-szigeteki félnek “magának kell majd megennie azt, amit főzött” – zárja cikkét a szerző.