Magyarország

2010.01.25. 18:10

A Hospinvest nem tudja kifizetni tartozásait - index.hu

<p>A tavaly nyár óta felszámolás alatt álló Hospinvest Zrt. máig semmit sem tudott kifizetni 3 milliárd forintos tartozásából - írja az index.hu.</p>

A cég felszámolója szerint ennek az az oka, hogy az egészségbiztosító már az új működtetőknek utalta a hospinvestes kórházak utolsó hónapjaira járó finanszírozást.


A felszámolás alatt álló Hospinvest Zrt. egyelőre a korábbi kórházi alkalmazottak, beszállítók és hitelezők semmilyen követelését sem tudta teljesíteni - közölte Horváth Szilárd, a céget felszámoló TM Line Zrt. munkatársa. A tartozások kifizetésére azért nincs lehetőség, mert per indult az OEP-finanszírozás miatt, mondta a felszámoló. Ha a pénz befolyna, az az elmaradt bérek, a beszállítók kifizetésére volna elég, de a bankhitelek törlesztésére nem. A kórházak többségét azóta önkormányzati cégek üzemeltetik, egyedül a gyöngyösi kórház vagyonkezelését vette át egy másik magántársaság.

A kiskunhalasi, a gyöngyösi, az egri, valamint a hatvani és a hozzá tartozó parádfürdői kórházat üzemeltető Hospinvest Zrt. 2009. április 3-án kért csődvédelmet. Mivel nem sikerült befektetőket találnia, a nyár elején az összes önkormányzat felmondta a vagyonkezelői szerződését, és a kórházak önkormányzati kft.-k üzemeltetésébe kerültek. A Hospinvest tulajdonosai július 10-én döntöttek a cég felszámolásáról.

Tavaly júliusban Kollányi Gábor, a cég elnöke azt mondta, hogy tartozásaik nagy részét a még befolyó OEP-bevételekből ki tudják majd egyenlíteni. A kórházak három hónapos csúszással kapják meg az ellátások ellenértékét az egészségbiztosítótól. A 2009. június és augusztus közötti időszak teljesítményét szeptembertől kellett volna folyósítani. Kollányi 2009 júliusában úgy számolt, hogy távozásuk után így 3,3 milliárd forint illeti meg őket. Ezt a pénzt azonban nem kapta meg a Hospinvest. Az OEP ugyanis úgy foglalt állást, hogy amikor a Hospinvest átvette a kórházak működtetését, megkapták az arra az időszakra járó finanszírozást is, amikor még nem ők voltak a vagyonkezelők. Az OEP ezért a pénzt 2009 szeptemberében már a Hospinvest helyére lépő önkormányzati kórházüzemeltető cégeknek utalta. A Hospinvest ezután beperelte az OEP-et. Az ügyben még nem tartottak tárgyalást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!