A frankofónia ünnepe Miskolcon

A frankofónia ünnepe Miskolcon
Húszéves a miskolci Alliance Francaise, amely a francia kultúrát és nyelvet terjesztő világméretű intézményhálózat legrégibb vidéki tagja Magyarországon. Hatása Miskolcon és a megyehatáron túl terjed. A frankofónia ünnepe [.pdf – 773KB] Frankofónia Ünnepségek 2007.03.19. video

A jubileum alkalmából kiemelkedően gazdag a frankofónia ünnepe március 21-étől április 3-áig tartó eseménysorozata.

 

Az Alliance Francaise 1884-ben alakult meg Párizsban. 1931 óta működik Magyarországon. Miskolcon a TIT-tel kötött szerződés alapján 1987-ben kezdte meg működését nyelvtanfolyamok és kulturális programok szervezésével.

Eddig hatezren

1990-ben a francia klub tagjainak a kezdeményezésére egyesületté alakult, amelynek célja: Miskolcon népszerűsíteni a francia nyelvet, tömörítse mindazokat, akik a francia nyelvet és kultúrát szeretnék megismerni.
Kossuth utcai székhelyén – az önkormányzat támogatásával – nyelviskolaként, dokumentációs központként és kulturális intézetként fogadja az érdeklődőket. A nyelvoktatásban a legkorszerűbb módszerek alkalmazásával optimális csoportlétszámmal működik, indulása óta mintegy hatezer beiratkozást regisztráltak.
Népszerűek azok a nemzetközi nyelvvizsgák, amelyeket a 2000 óta akkreditált vizsgaközpontként szerveznek, eddig mintegy 250 teljes vagy részleges nemzetközi vizsgabizonyítványt állítottak ki.

Irány Párizs!

Jól felszerelt könyvtár segíti a nyelvtanulást, enciklopédiák, szakkiadványok mellett számos multimédiás ismerethordozó kölcsönözhető vagy helyben tanulmányozható.
Az intézet kiemelten támogatja az általános és középiskolai francianyelv-oktatást, számos tematikus kiállítást, és irodalmi programot szervezett a diákok számára. Intenzíven támogatja a két tanítási nyelvű oktatást a városban.
Az Alliance Francaise lehetőséget kínál a francia szakos tanárok továbbképzéséhez, ösztöndíjakat adott Párizsba itteni diákoknak, tanároknak. Sok érdeklődőket vonzanak az általuk meghirdetett versenyek. Rendszeresen szerveznek országismereti estéket, előadásokat, ahol bemutatják Franciaország régióit, gasztronómiai és egyéb tradícióit, a klasszikus és kortárs francia kultúra irányzatait.

1988 óta az intézet kezdeményezésére szervezi meg Miskolc A zene ünnepét, amelyen a francia vendégművészek mellett Miskolc zenei életének kiválóságai is rendszeresen szerepelnek.

A Zrínyit is

A Francia Filmek Fesztiválja 1992-től várja a mozirajongókat, remek kínálattal, sokszor premier előtti bemutatókkal, új és klasszikus értékekkel.
A Frankofónia ünnepe 2000 óta van az Alliance Francaise „étlapján”. A Zrínyi Ilona Gimnázium Kiss Ernő Francia Nyelvi Központjának legfontosabb támogatója az intézet.
Az intézet az eltelt húsz évben több mint 400 rendezvénnyel színesítette Miskolc kulturális életét, szolgálta a francia nyelv és kultúra népszerűsítésének ügyét, szervezte a francia nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. Jelenlegi igazgatója Raymond Lardellier, elnöke Papp Gábor, akik személyes ügyüknek tekintik a szervezet sikeres működését, népszerűségének növelését.

 

Misszionáriusnak hívják

barátai, ismerősei Raymond Lardelliert. Misszionáriusnak, akinek küldetése, hogy velünk, magyarokkal megszeretesse a francia kultúrát. A küldetést teljesítette, hiszen abban egykori diák- és munkatársai is egyetértenek: jó az általa vezetett francia csapathoz tartozni.
Raymond 1989-től él Miskolcon, ahova – ahogy ő fogalmazott – a véletlenek sodorták. Saját magát igazi kalandorként aposztrofálja. Orosz szakos tanárként végzett Franciaországban, majd Moszkvába ment látogatóba. Onnan érkezett hazánkba, ami számára Florida volt Oroszország után. Barátokat szerzett nálunk, majd rajtuk keresztül egy miskolci feleséget, így házassága végleg idekötötte hazánkhoz, a városhoz. „Ide nősültem – fogalmaz – itt élnem, s halnom kell.”

Amerikai mánia

– Pár csomaggal érkeztem Miskolcra, és munkát kerestem – kezdi a visszaemlékezést. – Az akkori intézet munkatársként alkalmazott. „Nem azért jöttem ide, hogy a karrieremet építsem, hogy jó állásom, magas fizetésem legyen, sokkal inkább éreztem, hogy küldetésem van” – teszi hozzá.
Feladata nem volt egyszerű, hiszen az amerikai, anglománia mellett nehéz volt utat törni a francia kultúrának – mondja. „De a mi intézetünkben mást kapnak az emberek – vélekedik – közvetlen emberi kapcsolatot, segítséget, és nem utolsó sorban baráti légkör fogadja a betérőt.”

Ötezer kilométer

A 20. évfordulóra a miskolci Alliances Francaises második igazgatója, Jean-Claude Peltier is városunkba érkezett. Ő 1991-94 között vezette az intézetet, és most ötezer kilométert utazott, hogy az ünnepségen részt vegyen. Mint mondta: ha nem jött volna, az olyan, mintha megtagadná élete egy részét. „Hiszen – folytatta – itt született a fiam, a lányom itt nőtt fel, és nagyon sok barát köt Miskolchoz. Szívem szerint miskolci és magyar vagyok.”

Eredmények

Jean-Claude Peltier a két évtizede működő intézet legnagyobb eredményének azt tartja, hogy fent tudott maradni ennyi ideig, mint nyelviskola és kulturális intézet. Büszként mesélte, hogy a 20 év alatt 400 rendezvényük volt, és annak idején Morpheé-t is ő hívta Miskolcra, hogy megfesse a Rónai Művelődési Ház falára a freskót. Így emlékezett vissza: „Izgalmas, érdekes időszak volt az Magyarországon.”
Jean-Claude Peltier számos, pozitív változással szembesült Miskolcra érkezésekor: „Javult a közlekedés, újjászületett a belváros, az éttermek és az életstílus is nyugatiasabb lett.”

 

A frankofónia ünnepe Miskolcon

A megnyitó kedden délután 5 órakor lesz, helye a miskolci CsodamalomBábszínház. Az ünnepségen adják at a Kiss Ernő-emlékérmet, amelyet az idén maga a miskolci Alliance Francaise kap.

A műsorban közreműködnek az Avasi Gimnázium tanulói, az Au Café című előadás szólistája Tisza Viktória, az iskola volt diákja. A párizsi jeleneteket felvonultató összeállítás után az Orosz Trió zenél, szólistájuk Bardóczi Attila.
A Zrínyi Ilona Gimnázium Kiss Ernő Francia Nyelvi Központjában szerdán délután 3 órakor kezdődik a program, benne két tanár előadásával, valamint a Kiss Ernő műfordítási pályázat díjátadójával. A további eseményekről a Borsod Online-on tájékozódhatnak.

Megkérdeztük

Azoktól a diákoktól érdeklõdtünk, akik emelt szinten tanulják a francia nyelvet. A Zrínyi Ilona Gimnázium tanulói válaszoltak kérdésünkre.

Az Alliance Francaise nagyon sok programot szervez, melyekre rendszeresen eljárunk. Itt megismerhetjük Franciországot, a francia nép ünnepeit. Sok vendéglektor is érkezik, akik elõadást tartanak városukról, régiójukról.
Szabó Zita (16)

Általában péntek délutánra szervezi az Alliance Francaise a programjait. Itt lektorokkal találkozunk, más iskolák diákjaival ismerkedünk, beszélgetünk. Dalokat hallgatunk és tanulunk, a délutánok játékosan, humorosan telnek.
Czeglédi Alexandra (16)

Sok lehetõséget ad a francia nyelv minél jobb megismerésére és gyakorlására az Alliance Francaise. Érdekes programokat szerveznek nekünk, ahol franciául beszélhetünk, megismerhetjük az ország kultúráját, szokásait.
Pozsgai Petra (16)

Nagyon hasznosnak tartom az Alliance Francaise programjait. Mindenki örömmel megy ezekre, mert itt könnyedén tanuljuk a nyelvet. A rendezvények érdekesek, fiatalosak, humorosak, igazán a diákoknak szólnak.
Molnár Adrienn (16)

Mivel anyanyelvi franciákkal beszélgethetünk az Alliance Francaise segítségével, egyre jobban elsajátíthatjuk a nyelvet. Jó a diákok kapcsolata az intézettel, sok fiatalos programot szerveznek, kedvesek és segítõkészek.
Birk Márta (16)

 

Kapcsolódó cikkünk: