A francia szocialisták új vezetője Európa demokratikus és szociális irányváltásáért

Párizs, 2012. október 28., vasárnap (MTI) – Európa szociális és demokratikus irányváltását sürgette vasárnap a francia szocialisták új vezetője a kormánypárt kongresszusán Toulouse-ban.

“Azt javaslom, hogy az európai szocialista pártok és szakszervezeti erők bevonásával rendezzünk egy nagy konvenciót Európa szociális és demokratikus irányváltásáról, a szolidáris és politikai integrációról, amit (Francois Hollande) köztársasági elnök javasolt” – mondta beszédében Harlem Désir európai parlamenti képviselő, aki a vasárnap véget érő tisztújító kongresszuson vette át hivatalosan a párt főtitkári posztját Martine Aubrytól.
“Számomra francia szocialistának lenni azt jelenti, hogy európai szocialista vagyok, s azt akarom, hogy holnap mi legyünk a legeurópaibb párt Franciaországban és a legeurópaibb szocialista párt a szocialista pártok között” – hangsúlyozta a jobboldal ellen különösen élesen fogalmazó beszédében a francia PS új vezetője.
Désir szerint az Európai Unió “kellő akarat és az európai szellemiség elvesztése miatt veszélybe került, a konzervatív és liberális ideológia győzelmével, amely a nemzeti befelé fordulásra buzdít. Az emberektől elvágta Európát, amelyet piaccá illetve megszorító politikává szűkített le”.
Désir ígéretet tett arra, hogy a francia szocialista kormányzat engedélyezni fogja a homoszexuális párok számára a házasságot, amelyről jelenleg hatalmas társadalmi vita zajlik Franciaországban.
Az új pártvezető a francia jobboldalt azzal vádolta, hogy a tavaszi választási vereségből nem vont le semmilyen tanulságot, s egyetlen útként a “sarkozyzmus” rosszabb változatát tudja csak felmutatni a szélsőjobboldali Nemzeti Fronthoz (FN) való közeledéssel. “Azt üzenem a jobboldalnak: ha a Nemzeti Front után mentek, eláruljátok saját politikai családotok köztársasági hagyományát!” – fűzte hozzá.
A Martinique szigetéről származó apától és elzászi anyától született 53 éves Harlem Désir – aki az utóbbi négy évben a párt második számú vezetője volt – a nyolcvanas években valóságos médiasztárnak számított Franciaországban, miután filozófiaszakos hallgatóként 1984-ben megalapította és 1992-ig vezette a fiatalok ezreit vonzó SOS Racisme (Rasszizmus) nevű jogvédő szervezetet, amely rockkoncertek és tömegrendezvények keretében állt ki a sokszínű Franciaországért. Pártbeli elődje, Martine Aubry és Jean-Marc Ayrault miniszterelnök javaslatára választották meg a küldöttek Európa jelenleg legerősebb baloldali pártja új vezetőjének, amely tíz év ellenzékiség után májusban tért vissza a hatalomba.