A francia kormány felelős a kalózellenes akcióban meghalt túsz haláláért

A francia kormány szerdán teljes felelőséget vállalt egy francia férfi haláláért, aki egy tavalyi kalózellenes rajtaütés közben halt meg.

Florent Lemacon 2009 április tizedikén halt meg, amikor francia kommandósok megpróbálták kiszabadítani őt, feleségét, és három másik embert szomáliai kalózok fogságából.


A francia állam “teljes felelőséget vállal” Lemacon halála miatt – közölte a francia védelmi miniszter. Herve Morin közleményében az ügyben indított vizsgálat eredményeire hivatkozva közölte, hogy a férfit megölő lövedéket egy francia katona lőtte ki. Rennes város ügyészsége is azt közölte, hogy a ballisztikai vizsgálat, és más bizonyítékok szerint is a hadsereg okolható a férfi haláláért.

Lemacon jachtját öt nappal a túszszabadítási akció előtt fogták el szomáliai kalózok, az Ádeni-öbölben. A francia haditengerészet egységei azután döntöttek a rajtaütésről, hogy a kalózokkal folytatott tárgyalások megtorpantak. A hat percig tartó akcióban négy embert, köztük Lemacon feleségét és fiát sikerült kiszabadítaniuk a francia kommandósoknak. Két kalóz meghalt, és három másikat elfogtak.

A francia kormány már korábban kárpótlást ajánlott fel a férfi feleségének. Chloe Lemacon azonban közölte, hogy majd csak azután lesz hajlandó elfogadni azt, miután a kormány hivatalosan is elismerte felelőségét férje halálában.
– Független Hírügynökség –