A francia elnök hivatala fizette a függetlennek beállított közvélemény-kutatásokat

Felháborodva reagáltak francia újságírók és ellenzéki képviselők pénteken arra a hivatalos jelentésre, amely szerint Nicolas Sarkozy államfő hivatala fizetett olyan közvélemény-kutatásokért, amelyeket független felmérésként publikáltak.

A francia számvevőszék által készített jelentés szerint több mint 40 ezer eurót költött az elnöki hivatal a múlt évben 35 politikai felmérésre, amelyek közül 15 meg is jelent a francia médiában, mint független elemzés. A számvevőszék kiemelten foglalkozott a rendszeres felméréseket végző Opinion Way nevű intézet vizsgálataival, amelyek a kormánypárti Le Figaro-ban jelentek meg, és a LCI 24-hour nevű hírtévével, amelynek többségi tulajdonosa Sarkozy szövetségese és barátja, Martin Bouygues.

A számvevőszék bejelentése szerint a céljuk az volt egyebek mellett, hogy rámutassanak a pénzpazarlásra az Elysee-palota által irányított felméréseknél. A jelentés hatására a Le Figaro belső lapfigyelői, a Societe des Redacteurs, felszólították az újság vezetőit, hogy azonnali hatállyal állítsák le az Opinion Way intézet felméréseinek közlését, mivel szerintük egyértelművé vált, hogy az államfői hivatal manipulálta ezeket a közvélemény-kutatásokat.

Az ellenzéki szocialisták helyettes vezetője pénteken felszólította az elnöki hivatalt, hogy tegye közzé azt a 15 felmérést, amiért fizettek, és amelyek egyes médiumokban megjelentek. “Mostantól a franciák tudni fogják, hogy amikor bemutatják nekik az Opinion Way valamelyik felmérését, akkor azt Nicolas Sarkozy fizette” – közölte Delphine Batho.

A francia számvevőszék jelentése szerint egyébként az elnöki hivatal csaknem 400 ezer eurót fizetett egy tanácsadó cégnek, hogy vegyen részt bizonyos közvélemény-kutatásokban. Az Elysee-palota erre azt közölte a számvevőszékkel, hogy már megváltoztatták a szerződést ezzel a tanácsadó céggel, és 2009 márciusától limitálva van az az összeg, amit az államfő imázsának alakulásáról készülő tanulmányokért fizetnek.